Банановата Нутела е вкусен, гъст и леко сладък крем, който съчетава естествената сладост на зрелите банани с богатия вкус на какао и ядки.
За разлика от класическата Нутела, тя не съдържа палмово масло или рафинирана захар, което я прави идеален избор за всеки, който иска да се храни по-осъзнато, но все пак да се наслаждава на нещо сладко.
Този намаз е чудесен за закуска, лека закуска или като добавка към смутита, палачинки, овесени ядки или просто така - на лъжица.
Как да си направим здравословна Нутела от банани?
Бананова Нутела
Съставки (за приблизително 400 г крем):
- 2 големи узрели банана
- 100 г лешници (може да се заменят с бадеми или кашу)
- 2 супени лъжици неподсладено какао (в идеалния случай качествено холандско или сурово)
- 2 супени лъжици кленов сироп (или мед, сироп от агаве или сироп от фурми)
- 1 ч.л. кокосово масло (за по-гладка текстура)
- ½ ч.л.
Приготвяне:
Приготвяне на ядките:
Запечете лешниците на сухо в тиган или във фурна (180°C за около 10 минути), докато започнат да ухаят ароматно.
След това ги увийте в кърпа и ги разтъркайте, за да отстраните люспите.
Смесване:
Поставете препечените ядки в мощен блендер или кухненски робот и пасирайте, докато започнат да се превръщат в паста - процесът отнема 5–10 минути, в зависимост от мощността на устройството.

Снимка: Pinterst
Добавяне на останалите съставки:
Добавете бананите, какаото, сиропа, кокосовото масло, канелата, солта и ванилията към ядковата паста.
Разбъркайте, докато се образува гладка, лъскава и гъста смес.

Снимка: Pinterst
Подправка:
Опитайте и коригирайте сладостта, ако е необходимо – ако бананите са много узрели, може да не е необходимо да добавяте още подсладител .
Съхранение:
Прехвърлете готовата бананова „Нутела“ в стъклен съд с капак и съхранявайте в хладилник. Ще издържи около 5–7 дни.
Съвети и вариации
Ако искате намазка без ядки, използвайте овесени ядки (около ½ чаша) и добавете малко растително мляко за по-гладка консистенция.

Снимка: Pinterst
За още по-изразен шоколадов вкус можете да добавите 1-2 парченца разтопен тъмен шоколад.
Ако искате „Нутела“, подходяща за деца, пропуснете канелата и солта – ще бъде по-мека.
Пожелаваме ви добър апетит! :-)














