Не купувам безобразно скъпата Нутела, а си я приготвям сама у дома от обикновени банани: Здравословна и вкусна!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Не купувам безобразно скъпата Нутела, а си я приготвям сама у дома от обикновени банани: Здравословна и вкусна!
Не купувам безобразно скъпата Нутела, а си я приготвям сама у дома от обикновени банани:...
1564
Източник: За Жената
Не купувам безобразно скъпата Нутела, а си я приготвям сама у дома от обикновени банани: Здравословна и вкусна!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Банановата Нутела е вкусен, гъст и леко сладък крем, който съчетава естествената сладост на зрелите банани с богатия вкус на какао и ядки.

За разлика от класическата Нутела, тя не съдържа палмово масло или рафинирана захар, което я прави идеален избор за всеки, който иска да се храни по-осъзнато, но все пак да се наслаждава на нещо сладко.

Този намаз е чудесен за закуска, лека закуска или като добавка към смутита, палачинки, овесени ядки или просто така - на лъжица.

Как да си направим здравословна Нутела от банани?

Бананова Нутела

Съставки (за приблизително 400 г крем):

  • 2 големи узрели банана
  • 100 г лешници (може да се заменят с бадеми или кашу)
  • 2 супени лъжици неподсладено какао (в идеалния случай качествено холандско или сурово)
  • 2 супени лъжици кленов сироп (или мед, сироп от агаве или сироп от фурми)
  • 1 ч.л. кокосово масло (за по-гладка текстура)
  • ½ ч.л.
смляна канела (по желание, за по-топъл вкус)
  • щипка морска сол
  • няколко капки екстракт от ванилия (по желание)
  • Приготвяне:

    Приготвяне на ядките:

    Запечете лешниците на сухо в тиган или във фурна (180°C за около 10 минути), докато започнат да ухаят ароматно.

    След това ги увийте в кърпа и ги разтъркайте, за да отстраните люспите.

    Смесване:

    Поставете препечените ядки в мощен блендер или кухненски робот и пасирайте, докато започнат да се превръщат в паста - процесът отнема 5–10 минути, в зависимост от мощността на устройството.

    паста лешници

    Снимка: Pinterst

    Добавяне на останалите съставки:

    Добавете бананите, какаото, сиропа, кокосовото масло, канелата, солта и ванилията към ядковата паста.

    Разбъркайте, докато се образува гладка, лъскава и гъста смес.

    бананова Нутела

    Снимка: Pinterst

    Подправка:

    Опитайте и коригирайте сладостта, ако е необходимо – ако бананите са много узрели, може да не е необходимо да добавяте още подсладител .

    Съхранение:

    Прехвърлете готовата бананова „Нутела“ в стъклен съд с капак и съхранявайте в хладилник. Ще издържи около 5–7 дни.

    Съвети и вариации

    Ако искате намазка без ядки, използвайте овесени ядки (около ½ чаша) и добавете малко растително мляко за по-гладка консистенция.

    веган Нутела

    Снимка: Pinterst

    За още по-изразен шоколадов вкус можете да добавите 1-2 парченца разтопен тъмен шоколад.

    Ако искате „Нутела“, подходяща за деца, пропуснете канелата и солта – ще бъде по-мека.

    Пожелаваме ви добър апетит! :-)

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft