Наистина не може да купите толкова вкусни гевреци в кварталната пекарна - ухаят на масло, а отвътре са пухкави и се делят на конци. Уникални домашни гевреци по рецепта, за която няма да ви трябва кухненска везна, а само обикновена чаша. Ето какво ви е необходимо за Домашни маслени гевреци :
Домашни маслени гевреци
Продукти (Измерете с чаша от 200 мл и малка чаена чаша от 125 мл):
- 1 чаша топла вода
- 1 пакетче суха мая
- 1 малка чаена лъжичка олио
- 1 яйце (на стайна температура)
- 1 малка чаена лъжичка кисело мляко/заквасена сметана
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 чаена лъжичка сол
- 5 чаши брашно
- 100 г студено масло
- 50 г чедър или друго настъргано сирене
За намазване:
- 2 жълтъка + 1 чаена лъжичка олио
Приготвяне:
1.
2. Омесете меко тесто, което е леко лепкаво за ръката. Омесете го още малко върху набрашнена повърхност и го оформете на топка. Започнете леко да го сплесквате с длани, а след това с точилка го разточете на голяма кора, приблизително 50 см.
3. Настържете маслото (от фризера) и сиренето върху цялата кора. След това започнете да сгъвате: сгънете 4-5 см от дългата страна, след това сгънете отново и така до края.
Снимка: Pinterest
С всяко сгъване леко натискайте с пръсти отгоре. Сгънете дългия правоъгълник още два пъти, от едната и от другата страна, отново притиснете с длани отгоре, увийте в плик и оставете в хладилник за 20 минути.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
4. Разточете отпочиналото тесто върху набрашнена повърхност в правоъгълна форма с диаметър 30 см. Нарежете го на 8 ленти.
Снимка: Pinterest
Хванете всяка лента за двата ѝ противоположни края и я навийте в противоположни посоки, сякаш изстисквате кърпа. След това съберете краищата си, за да оформите пръстен от геврек.
5. Подредете гевреците в 2 тави за печене, покрити с хартия за печене. Намажете отгоре с жълтък, разбит с малко прясно мляко. Поръсете със сусамови семена и черен кимион, ако желаете.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
6. Оставете ги за 10 минути в предварително загрята фурна на 100 градуса, след което включете на 190 градуса и печете до златисто кафяво.
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!