Не може да ги купите никъде, но може да си ги направите сами, лесно е: Маслени гевреци - така ухаят, че чак ти прималява!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Не може да ги купите никъде, но може да си ги направите сами, лесно е: Маслени гевреци - така ухаят, че чак ти прималява!
Не може да ги купите никъде, но може да си ги направите сами, лесно е: Маслени гевреци - така...
1238
Източник: За Жената
Не може да ги купите никъде, но може да си ги направите сами, лесно е: Маслени гевреци - така ухаят, че чак ти прималява!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Наистина не може да купите толкова вкусни гевреци в кварталната пекарна - ухаят на масло, а отвътре са пухкави и се делят на конци. Уникални домашни гевреци по рецепта, за която няма да ви трябва кухненска везна, а само обикновена чаша. Ето какво ви е необходимо за Домашни маслени гевреци :

Домашни маслени гевреци

Продукти (Измерете с чаша от 200 мл и малка чаена чаша от 125 мл):

  • 1 чаша топла вода
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 малка чаена лъжичка олио
  • 1 яйце (на стайна температура)
  • 1 малка чаена лъжичка кисело мляко/заквасена сметана
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 5 чаши брашно
  • 100 г студено масло
  • 50 г чедър или друго настъргано сирене

За намазване:

  • 2 жълтъка + 1 чаена лъжичка олио

Приготвяне:

1.

В дълбока купа смесете маята с топла вода, олио и яйце. Добавете киселото мляко и разбъркайте добре. Постепенно добавете брашното, смесено със сол и бакпулвер, към течната смес.

2. Омесете меко тесто, което е леко лепкаво за ръката. Омесете го още малко върху набрашнена повърхност и го оформете на топка. Започнете леко да го сплесквате с длани, а след това с точилка го разточете на голяма кора, приблизително 50 см.

3. Настържете маслото (от фризера) и сиренето върху цялата кора. След това започнете да сгъвате: сгънете 4-5 см от дългата страна, след това сгънете отново и така до края.

тесто с масло

Снимка: Pinterest

С всяко сгъване леко натискайте с пръсти отгоре. Сгънете дългия правоъгълник още два пъти, от едната и от другата страна, отново притиснете с длани отгоре, увийте в плик и оставете в хладилник за 20 минути.

сгъване тесто

Снимка: Pinterest

тесто на плик

Снимка: Pinterest

4. Разточете отпочиналото тесто върху набрашнена повърхност в правоъгълна форма с диаметър 30 ​​см. Нарежете го на 8 ленти.

тесто на ленти

Снимка: Pinterest

Хванете всяка лента за двата ѝ противоположни края и я навийте в противоположни посоки, сякаш изстисквате кърпа. След това съберете краищата си, за да оформите пръстен от геврек.

5. Подредете гевреците в 2 тави за печене, покрити с хартия за печене. Намажете отгоре с жълтък, разбит с малко прясно мляко. Поръсете със сусамови семена и черен кимион, ако желаете.

гевреци в тава

Снимка: Pinterest

втасали гевреци

Снимка: Pinterest

6. Оставете ги за 10 минути в предварително загрята фурна на 100 градуса, след което включете на 190 градуса и печете до златисто кафяво.

изпечени гевреци

Снимка: Pinterest

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft