Не яжте кисело зеле, ако имате тази диагноза

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Не яжте кисело зеле, ако имате тази диагноза
6706
Снимков материал: pixabay.com
Не яжте кисело зеле, ако имате тази диагноза

Не яжте кисело зеле, ако имате тези състояния.

Знаем, че е особено полезно през зимата, но трябва да се имат предвид и отрицателните му аспекти.

Киселото зеле е здравословно, но ако имате определени заболявания - то може да ви навреди повече, отколкото да ви помогне. Експертите предупреждават за грешките в приготвянето и количеството сол, което натоварва бъбреците, кръвното налягане и метаболизма.

Въпреки че киселото зеле е пълно с витамин С и се препоръчва за повишаване на имунитета, хората с определени здравословни проблеми трябва да го избягват.

Дори македонките се прекланят пред българките заради този домакински трик за перфектно кисело зеле: Тайната е само в една съставка

Необходимо е обаче да се вземат предвид положителните и отрицателните ефекти на киселото зеле, казва Георгий Назаров, руски натуропат.

За мариноване на зеле се използва голямо количество сол, което не е здравословно, особено след като след хранене се пие голямо количество вода.

Когато в организма се поеме голямо количество сол, човек може да страда от повишаване на кръвното налягане. Солта в тялото се превръща в тежест за бъбреците, натрупва се в ставите и кръвоносните съдове. Заради солта се задържат излишни течности, които трудно се изхвърлят, а солта нарушава съотношението на калий и натрий, което се отразява на мускулните спазми, особено около врата и гръбначния стълб.

Ако вече се консумира кисело зеле, солта трябва да се елиминира напълно от другите храни и ястия.

Безпокойството в ръцете и краката често се появява в резултат на дисбаланс на калий и натрий, причинен от твърде много сол. Все повече изследвания показват връзка между употребата на сол в храната и появата на някои видове рак. Солта не се отстранява напълно от киселото зеле дори чрез измиване на листата преди употреба.

С киселото зеле, което несъмнено е полезно, все пак трябва да се внимава.

Киселото зеле повишава имунитета и има много други полезни свойства, но грешките в приготвянето му могат да го направят нездравословно.

Основното е да не се добавя нищо друго към киселото зеле, казва диетологът. Например, някои домакини използват захар, когато мариноват тази храна, но тази съставка влияе негативно на хора с метаболитни нарушения и наднормено тегло, напомни експертът.

Високото съдържание на сол в продукта може да причини задържане на течности в организма, продължи тя. Добавянето на оцет към киселото зеле също е сериозна грешка.

„Ако по време на ферментацията се използват големи количества оцет и подправки, тогава зелето губи здравословните си свойства и става много неприятно за стомашно-чревния тракт. Освен това, оцетът засилва провъзпалителните процеси в организма, особено когато те вече са в началото си“, каза д-р Маргарита.

Ако киселото зеле се „съхранява“ правилно, тогава може да се консумира ежедневно, заключи диетологът.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft