Не яжте кисело зеле, ако имате тези състояния.
Знаем, че е особено полезно през зимата, но трябва да се имат предвид и отрицателните му аспекти.
Киселото зеле е здравословно, но ако имате определени заболявания - то може да ви навреди повече, отколкото да ви помогне. Експертите предупреждават за грешките в приготвянето и количеството сол, което натоварва бъбреците, кръвното налягане и метаболизма.
Въпреки че киселото зеле е пълно с витамин С и се препоръчва за повишаване на имунитета, хората с определени здравословни проблеми трябва да го избягват.
Дори македонките се прекланят пред българките заради този домакински трик за перфектно кисело зеле: Тайната е само в една съставка
Необходимо е обаче да се вземат предвид положителните и отрицателните ефекти на киселото зеле, казва Георгий Назаров, руски натуропат.
За мариноване на зеле се използва голямо количество сол, което не е здравословно, особено след като след хранене се пие голямо количество вода.
Ако вече се консумира кисело зеле, солта трябва да се елиминира напълно от другите храни и ястия.
Безпокойството в ръцете и краката често се появява в резултат на дисбаланс на калий и натрий, причинен от твърде много сол. Все повече изследвания показват връзка между употребата на сол в храната и появата на някои видове рак. Солта не се отстранява напълно от киселото зеле дори чрез измиване на листата преди употреба.
С киселото зеле, което несъмнено е полезно, все пак трябва да се внимава.
Киселото зеле повишава имунитета и има много други полезни свойства, но грешките в приготвянето му могат да го направят нездравословно.
Основното е да не се добавя нищо друго към киселото зеле, казва диетологът. Например, някои домакини използват захар, когато мариноват тази храна, но тази съставка влияе негативно на хора с метаболитни нарушения и наднормено тегло, напомни експертът.
Високото съдържание на сол в продукта може да причини задържане на течности в организма, продължи тя. Добавянето на оцет към киселото зеле също е сериозна грешка.
„Ако по време на ферментацията се използват големи количества оцет и подправки, тогава зелето губи здравословните си свойства и става много неприятно за стомашно-чревния тракт. Освен това, оцетът засилва провъзпалителните процеси в организма, особено когато те вече са в началото си“, каза д-р Маргарита.
Ако киселото зеле се „съхранява“ правилно, тогава може да се консумира ежедневно, заключи диетологът.














