НЕ ЯЖТЕ този хляб! Крият от нас какво слагат в него - няма да повярвате какво има вътре!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
НЕ ЯЖТЕ този хляб! Крият от нас какво слагат в него - няма да повярвате какво има вътре!
3449
Източник: За Жената
Снимков материал: Pixabay
НЕ ЯЖТЕ този хляб! Крият от нас какво слагат в него - няма да повярвате какво има вътре!

Хлябът е една от основните храни в ежедневния хранителен режим, но съставките, използвани при производството му, могат сериозно да повлияят негативно на здравето.

Хлябът често се смята за „лош“ и „нездравословен“, защото е източник на бързи въглехидрати с висок гликемичен индекс – което означава, че рязко повишава нивата на кръвната захар и инсулина, но след това причинява спад, който ни оставя уморени, гладни и с повишен апетит, с минимална хранителна стойност.

Но диетолозите по целия свят казват: хлябът може да бъде здравословен – ако изберете правилния сорт или ако е приготвен с правилните съставки. Тялото се нуждае от въглехидрати за енергия, но е важно те да идват от непреработени, сложни източници , като например:

  • Пълнозърнест хляб
  • Ръжен или пълнозърнест хляб
  • Черен хляб с естествени влакна
  • Хляб, приготвен с квас

Тези видове хляб са по-богати на фибри, естествени протеини, здравословни мазнини и основни минерали, които поддържат енергийните нива стабилни и укрепват здравословната чревна флора.

ръжен хляб

Снимка: Smitten Kitchen

Но къде е „капанът“?

Маркетингът знае как да манипулира – днес ще видите хляб по рафтовете с етикети като „здравословен“, „пълнозърнест“, „многозърнест“, „със семена“ или „занаятчийски“.

В действителност много от тях са просто ултрапреработени продукти без реална хранителна стойност. Цветът, текстурата и „естественият“ вид често са резултат от добавени оцветители и добавки.

Тайната на черния хляб

Истинският черен хляб е богат на витамини B и E, селен, желязо, магнезий, цинк и други ценни съставки. Благодарение на високото си съдържание на фибри, той дава усещане за ситост дори в малки количества – ето защо диетолозите го препоръчват като най-добрия избор, когато искате да избегнете внезапни пристъпи на глад.

Но внимавайте: не всеки „тъмен“ хляб е наистина черен. Пекарните често използват бяло брашно с добавки, които му придават тъмен цвят – като печен малц, какао, кафе или дори червено вино. Такъв хляб изглежда здравословен, но няма същата хранителна стойност като автентичния черен хляб.

домашен черен хляб

Снимка: Smitten Kitchen

Освен това, истинският черен хляб е по-компактен, по-тежък и има по-малък обем – не е толкова „ефирен“ и лек, колкото белия хляб.

Внимавайте какво купувате!

Решенията, които вземате всеки ден относно храната, която ядете, са от решаващо значение за вашето здраве. Ето защо диетологът Ивана Шарчевич съветва:

Много хора се отказват от хляба, когато искат да отслабнат, но това не е необходимо. Има здравословни алтернативи. Ако искате да подобрите физическото и психическото си здраве, да балансирате кръвната си захар, теглото и плодовитостта си, не избягвайте напълно тази храна – но бъдете внимателни какъв хляб консумирате.

Тя добавя:

Изучавайте етикетите, четете съставките и изберете това, което наистина отговаря на вашите цели. Или още по-добре – пригответе си го сами, у дома, със здравословни и натурални съставки.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft