Няколко смъртни опасности крие хъркането при жените нощем

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Женско здраве
Няколко смъртни опасности крие хъркането при жените нощем
1628
Няколко смъртни опасности крие хъркането при жените нощем

Смята се, че хърканенто причинява хипоксия - доста опасно състояние за организма.

Хъркането блокира кислорода
Хората са свикнали да се смеят на хъркане и обикновено не му обръщат внимание. Изключително рядко е да отидете на лекар някой, който се оплаква от хъркане.

Междувременно, редовното хъркане може да показва сериозни здравословни проблеми, а в някои случаи може дори да причини такива.

През последните години се натрупват все повече данни за възможна връзка между рака и обструктивна сънна апнея - много често разстройство, при което дишането спира за няколко десетки секунди много пъти на нощ. Всъщност човек се задушава. Когато няма достатъчно кислород, той се събужда, вдишва дълбоко въздух и издава характерен звук - хъркане.

Резултатите от изследванията са противоречиви, но има малко достоверна информация. Всички обяснения как сънната апнея води до злокачествени тумори са чисто хипотетични.

Наскоро учени от университета в Аристотел в Солун анализираха Европейската база данни за сънна апнея, която съдържа информация за две хиляди пациенти над 18 годишна възраст. 388 от тях са имали онкологична диагноза: 1,7 процента от мъжете и 2,8 процента от жените.

Разгледахме връзката с лошите навици. Пушенето, разбира се, дойде на първо място. Но изведнъж бе намерена положителна връзка с апнеята на съня сред онези, които страдаха най-много от нея. Освен това рискът от рак при жените беше малко по-висок, отколкото при мъжете.

Повишено натоварване на сърцето
Слабата потентност на мускулите на горните дихателни пътища по време на сън допринася за хъркането. Изследователи от Уме Университет (Швеция) са показали, че постоянната вибрация при хъркане уврежда нервните и мускулните влакна на назофаринкса. Този ефект се наблюдава на структурно и молекулярно ниво.

Освен това организмът се опитва да излекува щетите, причинени от хъркането, но няма време поради постоянно дразнене. Има порочен кръг, който изостря състоянието.

Хъркането също показва проблеми със сърдечно-съдовата система - и вероятно ги причинява.

След като разгледаха въпросника за 2021 г. на жителите на град Тун на префектурата Ехиме, японски учени откриха, че тези, които хъркат три или повече пъти седмично, са по-склонни да се оплакват от хипертония, отколкото тези, които изобщо не хъркат. Оказа се също, че високото кръвно налягане е характерно не само за хъркане с наднормено или нормално тегло, но и за тънки.

Според биобанката на Обединеното кралство, хъркането по време на сън е по-вероятно да покаже признаци на повишен стрес върху сърцето. Особено при жените.

И жените хъркат толкова силно, колкото мъжете, но са склонни да го пренебрегват. Въз основа на въпросниците на почти две хиляди доброволци израелските учени стигнаха до заключението: 36,5 процента от хъркащите жени не искат да признаят това (сред мъжете само 11,7 процента).

Хъркането изисква лечение, за да намалите риска от него, казаха учени от Финландия и Швеция. Изключвайки факторите на тютюнопушенето, алкохолната зависимост, наддаването на тегло, авторите на работата стигнаха до най-добрата превенция – „тайната е във физическата активност“. Колкото по-малко се движите, толкова повече ще хъркате. Затова започвайте активно да спортувате или поне да ходите повече пеша.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft