Сладкишът, наречен " фалшива баклава " е един от любимите у дома, защото освен, че се приготвя много лесно и бързо, има вкус на баклава, много е сочен и неустоимо вкусен. Децата му викат орехов кекс - но както и да го наречете, факт е, че го правя всяка седмица (понякога и по два пъти) и винаги се омита до последната трошичка! Ето необходимите продукти за Орехов кекс с вкус на баклава :
.jpg)
Орехов кекс с вкус на баклава
Продукти (за измерване се използва чаша от 200 мл):
- 4 яйца
 - 1,5 чаши захар
 - 1 чаша олио
 - 1 чаша прясно мляко
 - 1,5 чаши грис
 - 1 пакетче ванилова захар
 - 3 супени лъжици брашно
 - 1 пакетче бакпулвер (10 г)
 - 1,5 чаша смлени орехи
 - 0,5 чаша смлени орехи
 
За сиропа:
- 1,5 чаши захар
 - 3 чаши вода
 - 1 лимон
 
Приготвяне:
В дълбока купа се счупват яйцата, добавя се захарта, след което се разбърква с тел за разтопяване на захарта и леко изсветляване на сместа. След това добавете маслото и разбъркайте отново, за да се смеси.
.jpg)
.jpg)
След това добавете млякото, разбъркайте добре, след това добавете гриса. Разбъркайте отново, след това добавете ванилова захар и след това брашно, смесено с бакпулвер.
.jpg)
.jpg)
Разбъркайте добре, накрая добавете смлените и натрошени орехи. След като сместа стане гладка, оставете я настрана за 10 минути.
.jpg)
.jpg)
Намаслете тава (30 см) и я поръсете с брашно по дъното и стените, разбъркайте сместа и я изсипете вътре. Разстиламе, заравняваме, разклащаме малко и слагаме да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за половин час.
.jpg)
През това време пригответе сиропа:
В тенджера на огъня се слагат захарта и водата и след като сиропът заври, се вари 5 минути. Накрая сложете един лимон, нарязан на кръгчета (отстранете семките) и оставете да престои 5 минути.
.jpg)
Горещият сладкиш се залива равномерно с горещия сироп.
.jpg)
Отгоре се поръсва със смлени ядки и се оставя да изстине.
.jpg)
След това го охладете добре и сервирайте.
.jpg)
.jpg)

                                            
                                        




                                        
                                        
                                        
                                        
                                        







