Оригиналната рецепта за царска туршия
        
        
        
                     5 Ноември 2023
                
                42823
                            какво четем
                    Приготвяне:
                        
                        30 мин
                    
                    
                        Готвене:
                        
                        60 мин
                    
                                                                                    
                        Общо: 90 мин
                    
                    
                            Хранителна стойност:
                             500 kcal
                        
                    НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- червени чушки – 1 кг
 - зелени чушки – 1 кг
 - червени камби – 1 кг
 - моркови – 1 кг
 - зелени домати – 1 кг
 - карфиол – 1 кг
 - зеле – 3 кг
 - керевиз/целина – – 1 бр. корен, стебла и листа
 
ЗА МАРИНАТАТА
- олио – 50 мл
 - вода – 2 л
 - оцет – 1 л
 - сол – 300 г
 - захар – 500 г
 - дафинов лист – 3 – 4 начупени листа
 - черен пипер – 1 ч.л.
 
 зърна
	аспирин – 3 бр на буркан 
                НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Зеленчуците се измиват, почистват и нарязват на дребно, поставят се в дълбок съд и се заливат с маринатата, която се приготвя чрез смесване на посочените продукти и подправки.
 - Маринатата не се вари на този етап. Съдът се поставя на студено, да престои 24 часа, като периодично се разбърква.
 - След това зеленчуците се отцеждат и подреждат в подготвените буркани. Маринатата се кипва, отдръпва се от огъня и след като се охлади, се налива върху зеленчуците в бурканите.
 - Но преди това за всеки буркан предварително и поотделно с малко от изстиналата марината се стриват по 3 бр. аспирин, като тази бройка се отнася за компотени буркани или омния, както мисля, че ги наричат.
 - Царската туршия не се вари, оставя се на студено, а зимата се сервира с ракийка или по ваш вкус.
 - Забележка: Ако ви се струва доста количеството /10 кг продукти/, то може лесно да приготвите по-малко количество и в съотношение според предпочитаните ви продукти, като лесно ще изчислите, че за 1 кг нарязани зеленчуци ще е необходимо 200 мл вода, 100 мл оцет, 30 г сол, 50 г захар, лъжичка чаена олио.
 
Редактор: Ясен Чаушев
                
                
            Новини
                            Новини
                                                                                                Мода
                            Мода
                                                                                                Звезди
                            Звезди
                                                                                                Начин на живот
                            Начин на живот
                                                                                                Диети
                            Диети
                                                                                                Красота
                            Красота
                                                                                                                                още
                                    Любов
                                    
                                    Любов
                                                                                                                                                                        Здраве
                                    
                                    Здраве
                                                                                                                                                                        Родители
                                    
                                    Родители
                                                                        Коментари
                
                                            
                                        




                                        
                                        
                                        
                                        







