Тази Норвежка торта е търсена не само заради превъзходния си вкус, но и заради деликатната си текстура, която съчетава пухкаво тесто, хрупкава бадемова глазура и кремообразен пълнеж.
Тортите с подобна текстура са традиционни в Норвегия за празнични поводи и семейни тържества.
Маскарпонето добавя гладкост и богат вкус, който контрастира перфектно с хрупкавостта на бадемите .
Тортата е идеална като десерт с чаша кафе или чай и ще зарадва гостите с елегантното си представяне.
Благодарение на комбинацията от бита сметана и маскарпоне, резултатът е вкусен, но не прекалено сладък, което ще оценят любителите на балансирани десерти.
Заради всички тези причини Норвежката торта в много класации е определяна за Най-вкусната торта в света. Не вярвате? Пригответе я и ще се убедите сами! Ето необходимите продукти:
Норвежка торта
Продукти:
За крема:
- 2 яйца
- 100 г захар
- 50 г царевично нишесте
- 500 мл мляко
- 100 г масло
- 5 г ванилова захар
За тестото:
- 100 г масло
- 100 г захар
- 4 яйца (белтъците и жълтъците са разделени)
- 50 мл прясно мляко
- 150 г обикновено брашно
- щипка сол
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 200 г захар (за снега)
- 100 г бадемови люспи
За пълнежа:
- 250 г маскарпоне
- захар на вкус
Приготвяне:
1.
В тенджера смесете 2 яйца, 100 г захар, 50 г царевично нишесте и 500 мл мляко.
Гответе на слаб огън, като бъркате непрекъснато, докато сместа се сгъсти. След това добавете 100 г масло и 5 г ванилова захар към топлата сметана. Оставете настрана и да се охлади.
2. Приготвяне на тестото:
В купа смесете 100 г масло със 100 г захар. Разбъркайте добре жълтъците на 4 яйца в сместа масло-захар .
Добавете 50 мл мляко, 150 г обикновено брашно, щипка сол и 1 чаена лъжичка бакпулвер. Ще се образува гладко тесто.
Изсипете тестото в намазнена тава с размери 24 × 36 см .

Снимка: Pinterest
3. Подготовка на снежния слой:
Разбийте белтъците на 4 яйца с щипка сол до получаване на твърди върхове. Постепенно добавете 200 г захар и разбивайте 5–8 минути до получаване на твърди върхове.
Разпределете снега равномерно върху тестото във формата и поръсете с бадемови люспи.

Снимка: Pinterest

Снимка: Pinterest
Печете в предварително загрята фурна на 150°C за около 35 минути, докато повърхността стане златиста.

Снимка: Pinterest
Оставете да се охлади и след това внимателно извадете от формата.
4. Пълнеж за торта:
Разрежете блата внимателно на две равни части.

Снимка: Pinterest
Разбийте маскарпонето с малко захар до кремообразна смес.
Постепенно добавете приготвения крем, като продължавате да бъркате. Разпределете крема върху едната част от тортата с помощта на сладкарски пош.

Снимка: Pinterest
Поставете втората част на тортата отгоре и я оставете да престои в хладилник поне 2 часа.

Снимка: Pinterest

Снимка: Pinterest
По желание може да добавите върху крема пресни сезонни плодове, много е вкусно с ягоди или малини.

Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!
.jpg)
Снимка: Pinterest














