Помогнете, момичета – киселото ми зеле започна да се „точи“ и изобщо не знам какво да правя. Беше специално за мъжа ми и го гледам като писано яйце – претаках го редовно, държах съда на хладно, а днес като го отворих… сокът е гъст и лепкав.
От няколко часа чета и се чудя откъде е дошъл проблемът. Казват, че когато саламурата не е достатъчно подсолена – трябва да е поне 2.5% соленост – и когато времето е по-топло от нужното, зелевата чорба става идеална среда за развитие на онези бели гъбички по повърхността. Ако към това добавим и не добре затворен съд, започват чудесата – пелена, газове, недоферментация… и накрая сокът става „лигав“, точно като моя.
Четох, че „точенето“ може да означава и недостатъчна ферментация – газът няма откъде да излезе, налягането се вдига и сокът променя консистенцията си.
И сега не знам – да го спасявам ли, да го промивам ли, да доливам ли нов саламурен разтвор, или направо да го изхвърля? Някой минавал ли е през това чудо? Какво направихте и успяхте ли да върнете зелето към живот? Помагайте!















