Постен мраморен кекс без миксер и везна - забърквам за 5 минути, пека и поръсвам със захар. Омитаме го още топъл:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Постен мраморен кекс без миксер и везна - забърквам за 5 минути, пека и поръсвам със захар. Омитаме го още топъл:
Постен мраморен кекс без миксер и везна - забърквам за 5 минути, пека и поръсвам със захар....
1079
Източник: За Жената
Постен мраморен кекс без миксер и везна - забърквам за 5 минути, пека и поръсвам със захар. Омитаме го още топъл:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

За да направите този кекс, ще ви трябват съставки, които вече имате в кухнята си. Не ви е необходим миксер за разбиване, а само чаша за измерване на съставките.

Чудесен кекс за следобедно кафе, приготвя се много бързо: докато загрявате фурната, сместа е готова.

Можете да ядете изпечения кекс веднага, докато е топъл, или да изчакате да се охлади и да го поръсите с пудра захар, но можете и да го полеете със сироп или шоколадова глазура. Постен е, което го прави чудесен за наближаващите коледни пости. Ето какво ви е необходимо за много вкусния и лесен Постен мраморен кекс :

Постен мраморен кекс

Продукти (измерени с чаша от 200 мл):

  • 4 чаши брашно
  • 2 чаши захар
  • 1 чаша олио
  • 1 пакетче бакпулвер (10 г)
  • 2,5 чаши газирана вода (500 мл)
  • 2 супени лъжици какао на прах
  • 2 пакетчета ванилова захар (20 г) или 1 супена лъжица екстракт от ванилия

Приготвяне: 

Веднага в самото начало включете фурната да загрее на 180 градуса. В дълбока купа пресейте четири чаши меко брашно и едно пакетче бакпулвер. Със същата купа отмерете две чаши захар и я изсипете в брашното.

брашно в сито

Снимка: YouTube

Към сухите съставки (брашно, захар и бакпулвер) добавете една чаша олио (200 мл) и две чаши и половина газирана вода (половин литър). След като добавите всички съставки, остава само да ги разбъркате добре с кухненска тел за разбиване или шпатула.

олио в сместа

Снимка: YouTube

тесто за кекс

Снимка: YouTube

Когато получите равномерна, гладка и полутечна смес, разделете я на две приблизително равни части (изсипете половината в друга купа), след което добавете две супени лъжици какао на прах към едната половина и разбъркайте добре, за да се смесят.

кафяво тесто

Снимка: YouTube

Към другата смес добавете две пакетчета ванилова захар или екстракт от ванилия, ром бърбън или друг ароматизатор по ваш избор и разбъркайте отново, за да се разтвори и изглади. След това пригответе тава за печене с размери 33x23 см или такава с подобни размери:

Намажете дъното и стените с малко олио, след което поръсете с брашно и разклатете добре тавата, за да се разпредели брашното равномерно. Отърсете излишното. Вместо олио и брашно, можете да застелете тавата с хартия за печене.

шарене кекс

Снимка: YouTube

шарен кекс

Снимка: YouTube

След това остава само да излеете сместа: редувайте да изсипвате малко светла и малко тъмна смес, така че да получите мраморен ефект. Печете в предварително загрята фурна на 180 или 170 градуса, приблизително за 40-45 минути (или проверете с клечка за зъби).

изпечен мраморен кекс

Снимка: YouTube

Внимавайте да не препечете кекса, за да не изсъхне прекалено много. Оставете изпечения кекс да се охлади малко, след което го поръсете с пудра захар.

парче мраморен кекс

Снимка: YouTube

парчета кекс

Снимка: YouTube

Ние го ядохме топъл, нямахме търпение. Ако случайно ви остане парче, просто го увийте в пош, за да не изсъхне, и му се насладете на следващия ден. 

постен кекс

Снимка: YouTube

парче мраморен кекс

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft