Традицията на Бъдни вечер повелява трапезата да е постна, включително и обредния хляб. В някои краища на страната го приготвят с мая, но най-често рецептата включва само сода или в краен случай - бакпулвер.
Предлагаме ви да опитате тази класическа рецепта за Постна бъдникова погача с паричка - за здраве и берекет.
Най-важното е семейството да се събере за Бъдни вечер и Коледа, а за обяд или вечеря се разчупва погачата и се смята, че който получи монетата, ще има най-голям късмет през цялата година. Ето какво ви е необходимо според рецептата за Постна бъдникова погача с паричка:
Постна бъдникова погача с паричка
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 700 г брашно
- 1 кубче прясна мая (30-40 г)
- 400-450 мл вода
- 1 супена лъжица сол
- 1 супена лъжица захар
- 50 мл олио
ПРОЦЕДУРА:
Разтворете маята в топла вода, заедно със захарта и двете супени лъжици брашно. Оставете на топло място за 10-15 минути, докато се активира и разпени.
В дълбока купа пресейте брашното и го смесете със сол. Добавете олиото и активираната мая.
Месете тестото на ръка, докато стане компактно. То трябва да е меко на консистенция, но да се отделя от стените на купата и да не лепне по ръката ви.

Снимка: YouTube
Оформете го на топка и го намажете с малко олио. Покрийте и оставете на топло място да втаса за 45 минути или докато удвои обема си.
.jpg)
Снимка: YouTube
Обърнете втасалото тесто върху набрашнена повърхност и внимателно го омесете, колкото да отстраните излишния въздух, но не го месете прекалено. Разделете го на две части и оформете на две топки.
Покрийте едната топка с фолио, за да не изсъхне, а в другата поставете монетата и внимателно я сплескайте леко с точилка до размера на тавата, в която ще се пече. Постелете тавата с хартия за печене.

Снимка: YouTube
От втората топка тесто откъснете парче и го оформете с размер на топка за тенис и направете още една по-малка топка, с размер на топка за пинг-понг. Разделете останалата част на две части и всяка разточете на дълги рулца с длани.

Снимка: YouTube
След това разточете голямата топка на продълговата, тънка, овална кора и изрежете три дълги ленти.
Съединете ги в единия край и сплетете в голяма плитка. Разделете я на две части и ги поставете върху тестото в тавата под формата на "кръст".

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Поставете двата големи фитила в позиция "X", пресичайки се по средата, и след това ги усучете в спирала.

Снимка: YouTube
Поставете тази „спирала“ като венец около погачата.
.jpg)
Снимка: YouTube
Разделете най-малката топка на 4 части и разтегнете всяка една с дланта си като малък фитил, след което я оформете в буквата „S“ и я поставете във всеки от 4-те ъгъла.
.jpg)
Снимка: YouTube
Намажете хляба с олио, покрийте с найлонов плик и го оставете да втаса за 20 минути, за да увеличи леко обема си.
След това печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути или докато погачата се зачерви хубаво.
.jpg)
Снимка: YouTube
Ако забележите, че погачата покафенява твърде бързо, покрийте я с парче фолио или хартия (не я затваряйте плътно) и продължете да печете.














