Постоянно имате стомашни проблеми? Тези храни са естествени пребиотици, те укрепват чревната флора и имунитета

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Постоянно имате стомашни проблеми? Тези храни са естествени пребиотици, те укрепват чревната флора и имунитета
2287
Снимков материал: pixabay.com
Постоянно имате стомашни проблеми? Тези храни са естествени пребиотици, те укрепват чревната флора и имунитета

Когато има дисбаланс на чревната флора, последствията могат да бъдат хронично възпаление, лошо храносмилане и дори сериозни заболявания.

Здравето на червата е основата на цялостното здраве на тялото. Когато има дисбаланс на чревната флора, последствията могат да бъдат хронично възпаление, лошо храносмилане и дори сериозни заболявания.

Точно затова гастроентерологът от Харвард д-р Саураб Сети споделя списък с най-добрите естествени пребиотици – храни, които подхранват „добрите“ бактерии в червата ви и помагат за поддържане на силен имунитет и здраве на цялото тяло.

Чесънът – естествен антибиотик и мощен пребиотик

Чесънът съдържа инулин, фибри, които директно подхранват полезните чревни бактерии. Редовната консумация (1-2 чаши на ден) може:

- Намаляване на възпалението

- Укрепване на имунитета

- Намаляване на риска от редица заболявания

Черен и червен лук – пребиотична бомба за добро храносмилане

Лукът е богат на фруктоолигозахариди (ФОЗ) – вид фибри, които насърчават растежа на полезните бактерии. Той има противовъзпалителен ефект и помага за регулиране на холестерола и укрепване на имунната система. Добрата новина: действа както готвен, така и суров, но най-много фибри има във външните слоеве.

Праз - съюзник на здравите черва

Съдържа инулин, точно както чесънът и лукът, но има по-мек вкус. Освен че помага за храносмилането, той подпомага здравето на сърцето и черния дроб. Включвайте го в храненията си поне два пъти седмично, идеален е за супи, омлети и зеленчукови ястия.

Зелени банани – пребиотик за по-добра чревна флора

Зелените банани съдържат устойчиво нишесте, перфектна храна за чревните бактерии. Те подобряват храносмилането, намаляват запека и стабилизират нивата на кръвната захар. Яжте ги пресни, на каша или варени.

Овесени ядки - закуска, която предпазва отвътре

Овесените ядки са богати на бета-глюкан и устойчиво нишесте. Те ви засищат по-дълго, балансират кръвната захар и подхранват важни бактерии в червата. Пълнозърнестите храни са най-подходящи, приготвени като каша или смути.

Ябълки - фибри, които намаляват възпалението и стимулират храносмилането

Те съдържат пектин, разтворима фибри, която има силен пребиотичен ефект, съобщава „ Times of India “. Една ябълка на ден, с кората (добре измита), може да допринесе за:

- Намаляване на възпалението

- Увеличаване на броя на добрите бактерии

- По-добра регулация на храносмилането

Ечемик - зърнена култура за силни черва

Благодарение на бета-глюкана, ечемикът има положителен ефект върху чревния микробиом, но също така:

- Намалява холестерола

- Стабилизира захарта

- Удължава чувството за ситост

Идеален заместител на ориза, особено ако използвате цял ечемик (с люспата) за максимално количество фибри.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft