Когато има дисбаланс на чревната флора, последствията могат да бъдат хронично възпаление, лошо храносмилане и дори сериозни заболявания.
Здравето на червата е основата на цялостното здраве на тялото. Когато има дисбаланс на чревната флора, последствията могат да бъдат хронично възпаление, лошо храносмилане и дори сериозни заболявания.
Чесънът – естествен антибиотик и мощен пребиотик
Чесънът съдържа инулин, фибри, които директно подхранват полезните чревни бактерии. Редовната консумация (1-2 чаши на ден) може:
- Намаляване на възпалението
- Укрепване на имунитета
- Намаляване на риска от редица заболявания
Черен и червен лук – пребиотична бомба за добро храносмилане
Лукът е богат на фруктоолигозахариди (ФОЗ) – вид фибри, които насърчават растежа на полезните бактерии. Той има противовъзпалителен ефект и помага за регулиране на холестерола и укрепване на имунната система. Добрата новина: действа както готвен, така и суров, но най-много фибри има във външните слоеве.
Праз - съюзник на здравите черва
Съдържа инулин, точно както чесънът и лукът, но има по-мек вкус. Освен че помага за храносмилането, той подпомага здравето на сърцето и черния дроб. Включвайте го в храненията си поне два пъти седмично, идеален е за супи, омлети и зеленчукови ястия.
Зелени банани – пребиотик за по-добра чревна флора
Зелените банани съдържат устойчиво нишесте, перфектна храна за чревните бактерии. Те подобряват храносмилането, намаляват запека и стабилизират нивата на кръвната захар. Яжте ги пресни, на каша или варени.
Овесени ядки - закуска, която предпазва отвътре
Овесените ядки са богати на бета-глюкан и устойчиво нишесте. Те ви засищат по-дълго, балансират кръвната захар и подхранват важни бактерии в червата. Пълнозърнестите храни са най-подходящи, приготвени като каша или смути.
Ябълки - фибри, които намаляват възпалението и стимулират храносмилането
Те съдържат пектин, разтворима фибри, която има силен пребиотичен ефект, съобщава „ Times of India “. Една ябълка на ден, с кората (добре измита), може да допринесе за:
- Намаляване на възпалението
- Увеличаване на броя на добрите бактерии
- По-добра регулация на храносмилането
Ечемик - зърнена култура за силни черва
Благодарение на бета-глюкана, ечемикът има положителен ефект върху чревния микробиом, но също така:
- Намалява холестерола
- Стабилизира захарта
- Удължава чувството за ситост
Идеален заместител на ориза, особено ако използвате цял ечемик (с люспата) за максимално количество фибри.