По-сочен от торта, ароматен и чудесно вкусен: Коледен сладкиш със сушени плодове, който ухае на празник!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
По-сочен от торта, ароматен и чудесно вкусен: Коледен сладкиш със сушени плодове, който ухае на празник!
По-сочен от торта, ароматен и чудесно вкусен: Коледен сладкиш със сушени плодове, който ухае на...
409
Източник: За Жената
По-сочен от торта, ароматен и чудесно вкусен: Коледен сладкиш със сушени плодове, който ухае на празник!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Докато празничната атмосфера се разпространява из дома, ние се наслаждаваме на лакомства с аромат на канела, ядки и сушени плодове, а този обилен, домашно приготвен сладкиш  е всичко това на едно място.

Новогодишните и коледните сладкиши имат особен чар, защото са създадени не само за да подсладят, но и за да ни съберат около трапезата, да ни стоплят и да ни предизвикат истинско празнично усещане.

Рецептата за десерт по старомоден начин, приготвен от сушени плодове и ядки, съчетава традиция и практичност, защото е направен от съставки, които често вече имаме в кухнята, и може да се съхранява с дни, без да губи вкусовите си качества.

Благодарение на комбинацията от сушени плодове, ядки, ром и канела, този десерт е изключително ароматен, сочен и пълен с вкус . Той е идеален за тихи зимни дни, с чаша кафе или чай, но също така и като централно сладко ястие на празничната трапеза!

Споделяме с вас рецептата за уникалния Коледен сладкиш със сушени плодове :

Коледен сладкиш със сушени плодове

Съставки:

  • 600 г сушени плодове и ядки (около 4 чаши)
  • 2 супени лъжици канела или друга сладка подправка по ваш избор
  • 3 супени лъжици ром
  • 3 супени лъжици меласа (можете да я замените с рядък мед)
  • 2 чаени лъжички екстракт от ванилия

За тестото:

  • 30 г брашно (около 4 супени лъжици)
  • 90 г грис (½ чаша)
  • 100 г захар (½ чаша)
  • 110 г масло (½ чаша)
  • 3 яйчни жълтъка
  • 2 белтъка
  • 3 супени лъжици сладко по ваш избор, за предпочитане ягодово или кайсиево (по избор)

Приготвяне:

Ядките и сушените плодове могат да се приготвят два часа предварително, но могат да се приготвят по този начин и да се изчакат два дни.

микс сушени плодове

Снимка: YouTube

Смесете в купа ядките и сушените плодове по ваш избор: стафиди, кайсии, сини сливи, червени боровинки, орехи, бадеми, лешници, кашу или бразилски орехи, фъстъци...

Каквото имате!

Добавете канела, ром, ванилия и сладка меласа или малко по-рядък мед, разбъркайте добре всичко, покрийте със стреч фолио и оставете настрана. Ако желаете, можете, но не е задължително, да добавите есенция от лимон и роза .

подправки в сместа

Снимка: YouTube

Включете фурната да се загрее до 160 градуса.

Изсипете брашното в сместа от ядки и сушени плодове, след което разбъркайте, докато се разпредели добре и равномерно, след което оставете настрана.

Запържете гриса за минута-две в тиган на ниска до средна температура.

В отделна купа смесете маслото, което е престояло на стайна температура, и захарта, след което разбийте с миксер до получаване на фин крем. След това добавете жълтъците , един по един, като разбивате с миксер, и накрая запържения грис малко по малко, като непрекъснато разбивате между добавянията на гриса.

приготвяне кекс

Снимка: YouTube

След това добавете сместа от ядки и сушени плодове към тази кремообразна смес и разбъркайте, докато се смесят.

сушени плодове в тестото

Снимка: YouTube

В отделна купа разбийте белтъците, докато получите твърд сняг, след което го добавете към тестото, приготвено от сушени плодове, грис, брашно...

белтъци в тестото

Снимка: YouTube

Когато получите хомогенна смес, прехвърлете я в по-малка тава за печене, която предварително сте покрили с хартия за печене, и я заравнете хубаво.

кексова смес в тавата

Снимка: YouTube

Печете във фурна, загрята на 160 градуса, за около 30 минути, след което намалете на 140 градуса и печете поне още 50 минути . Всичко обаче зависи от скоростта и мощността на фурната, така че проверявайте редовно дали не загори.

изпечен сладкиш

Снимка: YouTube

Намажете кекса с конфитюр, ако желаете, след което го оставете да се охлади.

коледен кекс

Снимка: YouTube

парчета кекс

Снимка: YouTube

Изключително мек и ароматен е, леко влажен, което го кара да остава мекичък с дни - всъщност, колкото повече стои, толкова по-вкусен става, защото ароматите поемат перфектно.

парче коледен кекс

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft