Докато празничната атмосфера се разпространява из дома, ние се наслаждаваме на лакомства с аромат на канела, ядки и сушени плодове, а този обилен, домашно приготвен сладкиш е всичко това на едно място.
Новогодишните и коледните сладкиши имат особен чар, защото са създадени не само за да подсладят, но и за да ни съберат около трапезата, да ни стоплят и да ни предизвикат истинско празнично усещане.
Рецептата за десерт по старомоден начин, приготвен от сушени плодове и ядки, съчетава традиция и практичност, защото е направен от съставки, които често вече имаме в кухнята, и може да се съхранява с дни, без да губи вкусовите си качества.
Благодарение на комбинацията от сушени плодове, ядки, ром и канела, този десерт е изключително ароматен, сочен и пълен с вкус . Той е идеален за тихи зимни дни, с чаша кафе или чай, но също така и като централно сладко ястие на празничната трапеза!
Споделяме с вас рецептата за уникалния Коледен сладкиш със сушени плодове :
Коледен сладкиш със сушени плодове
Съставки:
- 600 г сушени плодове и ядки (около 4 чаши)
- 2 супени лъжици канела или друга сладка подправка по ваш избор
- 3 супени лъжици ром
- 3 супени лъжици меласа (можете да я замените с рядък мед)
- 2 чаени лъжички екстракт от ванилия
За тестото:
- 30 г брашно (около 4 супени лъжици)
- 90 г грис (½ чаша)
- 100 г захар (½ чаша)
- 110 г масло (½ чаша)
- 3 яйчни жълтъка
- 2 белтъка
- 3 супени лъжици сладко по ваш избор, за предпочитане ягодово или кайсиево (по избор)
Приготвяне:
Ядките и сушените плодове могат да се приготвят два часа предварително, но могат да се приготвят по този начин и да се изчакат два дни.

Снимка: YouTube
Смесете в купа ядките и сушените плодове по ваш избор: стафиди, кайсии, сини сливи, червени боровинки, орехи, бадеми, лешници, кашу или бразилски орехи, фъстъци...
Добавете канела, ром, ванилия и сладка меласа или малко по-рядък мед, разбъркайте добре всичко, покрийте със стреч фолио и оставете настрана. Ако желаете, можете, но не е задължително, да добавите есенция от лимон и роза .

Снимка: YouTube
Включете фурната да се загрее до 160 градуса.
Изсипете брашното в сместа от ядки и сушени плодове, след което разбъркайте, докато се разпредели добре и равномерно, след което оставете настрана.
Запържете гриса за минута-две в тиган на ниска до средна температура.
В отделна купа смесете маслото, което е престояло на стайна температура, и захарта, след което разбийте с миксер до получаване на фин крем. След това добавете жълтъците , един по един, като разбивате с миксер, и накрая запържения грис малко по малко, като непрекъснато разбивате между добавянията на гриса.

Снимка: YouTube
След това добавете сместа от ядки и сушени плодове към тази кремообразна смес и разбъркайте, докато се смесят.

Снимка: YouTube
В отделна купа разбийте белтъците, докато получите твърд сняг, след което го добавете към тестото, приготвено от сушени плодове, грис, брашно...

Снимка: YouTube
Когато получите хомогенна смес, прехвърлете я в по-малка тава за печене, която предварително сте покрили с хартия за печене, и я заравнете хубаво.

Снимка: YouTube
Печете във фурна, загрята на 160 градуса, за около 30 минути, след което намалете на 140 градуса и печете поне още 50 минути . Всичко обаче зависи от скоростта и мощността на фурната, така че проверявайте редовно дали не загори.

Снимка: YouTube
Намажете кекса с конфитюр, ако желаете, след което го оставете да се охлади.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Изключително мек и ароматен е, леко влажен, което го кара да остава мекичък с дни - всъщност, колкото повече стои, толкова по-вкусен става, защото ароматите поемат перфектно.

Снимка: YouTube
Да ви е сладко!














