Страхотна рецепта, която приготвяме всяка година. Сладкото от кайсии е фантастично за десерти, палачинки или просто върху филия хляб.
Отлична рецепта за кайсиево сладко, базирана на изпитана рецепта, която приготвяме всяка година.
Кайсиевото сладко е фантастично за десерти, палачинки или просто върху хляб.
Никое друго сладко не е толкова вкусно – и дори не говоря за онези сладка, пълни с химикали от магазина!
От тази партида се получиха около 15 малки буркана и 1 по-голям.
Все още пазя рецептата от прабаба ми. Ето необходимите продукти за чудното Кайсиево сладко на прабаба :
Кайсиевото сладко на прабаба
Продукти:
- 3500 г кайсии
- 2000 г кристална захар
- Лимонена киселина
Приготвяне:
Първо, измийте добре кайсиите.
Отстранете костилките и кафявите части.
Снимка: pixabay
Сложете част от така приготвените кайсии в тенджера.
Снимка: pixabay
Поръсете ги със захар.
Отново наредете на пластове кайсиите и захарта.
Оставете да престои на хладно място до следващия ден .
На следващия ги сложете на огъня.
Варете, като бъркате непрекъснато.
Снимка: pixabay
Когато сладкото започне да се сгъстява, добавете лимонена киселина (на вкус).
Снимка: pixabay
Разбъркайте добре.
Сега ще направим тест за втвърдяване.
Сложете малко сладко в малка порцеланова чинийка и изчакайте малко.
Ако сладкото е вече доста гъсто (събира се на капка), значи е готово.
Напълнете го оше горещо в стерилизирани буркани.
Снимка: pixabay
Стерилизираме само около 10-15 минути (точно толкова, колкото е необходимо, за да се вакуумира капакът).
Снимка: pixabay
Пожелаваме ви добър апетит! :-)