Първите работници от Шри Ланка пристигнаха-Ето къде ще работят

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Работещо момиче
Първите работници от Шри Ланка пристигнаха-Ето къде ще работят
4343
Първите работници от Шри Ланка пристигнаха-Ето къде ще работят

Първите работниците от Шри Ланка, Узбекистан и Киргизстан вече пристигнаха в Слънчев бряг. Председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Пламен Копчев каза пред БНТ, че чужденците, които получават шанс да работят в курорта, са малък процент от този, които хотелиерите са заявили.

Хората от бранша се оплакват, че проблемът с бавните и тромави процедури остава.

Причината се оказва липсата на кадри в българските консулски служби, които да обработват бързо документите.

От Министерство на външните работи коментираха, че българските консулски служби в страни извън ЕС страдат от недостатъчно кадрово, финансово и материално-техническо обезпечаване и работят на предела на своя капацитет, поясни репортерът на националната телевизия Елеана Цанова. В консулските служби, в които се очаква увеличаване на броя на подадени заявления за визи, се командироват допълнително служители.

Дилян и Башит са едни от първите работници, пристигнали преди дни от Шри Ланка. Работят като камериери и помагат в кухнята. За втора година избират за сезонна работа Слънчев бряг, заради добрите условия на труд.

"България е много красива страна. Харесва ми да работя в този хотел, харесва ми персоналът. Очаквам моята съпруга да дойде следващата седмица и се надявам да работим заедно", коментира Башит.

"Прекрасна държава и дружелюбни хора. Тук успявам да получа съдействие за работа", каза Дилян.

Работниците от Шри Ланка са възпитани да работят съвестно, каза Стойка Терзиева, управител на хотел в Слънчев бряг

"Когато ги сравнявам не само с българите, но включително и с другите страни, от които наемаме - Украйна, с Молдова сме работили много и Беларус, те имат различно възпитание и различна култура, възпитани са да работят съвестно", заяви Стойка Терзиева, управител на хотел в Слънчев бряг.

В началото на сезона хотелиери са принудени да се справят с по-малко персонал. 

"Отговорите, които получаваме, е голямата натовареност на консулските отдели в съответните страни и защото на едно място в Индия се струпва голям брой хора, които са заявили работа от Непал и от Шри Ланка включително", подчерта Терзиева.

"Ние сме започнали от декември месец процедурите за издаване на визи и сега идват, но това е някакъв малък процент от това, което сме заявили. Те го знаеха, предвид голямото търсене, че ще се получи така и ще има много желаещи да наемат работници отвън", каза още Пламен Копчев.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft