Прасковките са традиционни сладки, които със своята хрупкава текстура, богат пълнеж и цветен външен вид пленяват от първата хапка.
Тези ароматни бисквитки, идеални за празнични трапези, тържества или просто за наслада с любими хора, са лесни за приготвяне, а резултатът винаги е впечатляващ.
Следвайте тази подробна рецепта, за да създадете Перфектните домашни прасковки , които ще зарадват всички. Ето какво ви е необходимо:
Перфектните домашни прасковки
Продукти:
За тестото:
- 2 яйца
- 1 пакетче ванилова захар
- 200 г захар
- 100 г мас (размекната)
- 350 г брашно
- ½ пакетче бакпулвер
- щипка сол
За плънката:
- 5-6 супени лъжици мармалад по избор
- 50 мл ром
За декорация:
- жълт и червен хранителен оцветител (може и прахообразна напитка с желаните цветове)
- 100 мл вода
- кристална захар (при необходимост)
Приготвяне:
1.
В дълбока купа разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар с миксер, докато получите пухкава смес.
Снимка: YouTube
Добавете маста (може да използвате и меко масло) и продължете да разбивате, докато сместа стане еднородна.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
В отделна купа смесете брашното с бакпулвера и щипка сол.
Постепенно добавете сухите съставки към мокрите, като разбърквате с миксер, след което омесете тестото с ръце. Тестото трябва да е меко, еластично и нелепнещо.
Снимка: YouTube
2. Оформете топките: Разделете тестото на две равни части. Оформете всяка част на руло и нарежете на равни парчета.
Оформете всяко парче на топка с тегло приблизително 14 г, за да получите равни праскови. Подредете топките върху тава за печене, като оставите достатъчно разстояние между тях, тъй като ще се надигнат по време на печене.
Снимка: YouTube
3. Печене: Печете прасковите в предварително загрята фурна на 180-200 °C за около 12-15 минути, като внимавате да не покафеняват. Извадете от фурната и ги оставете да се охладят.
4. Пригответе пълнежа: С остър нож или лъжица внимателно издълбайте малка част от плоската страна на всяка бисквитка.
Снимка: YouTube
Съберете натрошените трохи в купа, добавете 5-6 супени лъжици мармалад и 50 мл ром и разбъркайте добре, за да получите хомогенен пълнеж.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
5. Пълнеж: Напълнете издълбаните половинки бисквитки с приготвения пълнеж, като използвате по една чаена лъжичка пълнеж за всяка бисквитка. Съединете двете половини, за да образувате цяла бисквитка с форма на праскова.
6. Декорация: Разтворете червения и жълтия оцветител в по 100 мл вода. Потопете всяка бисквитка за кратко от двете страни в оцветената вода, за да придобие прасковен цвят, след което я оваляйте в кристална захар, за да ѝ придадете блясък.
Снимка: YouTube
7. Сервиране: Оставете прасковите да изсъхнат за кратко преди сервиране.
Снимка: YouTube
По желание забодете във всяка сладка по клонка зелена подправка, за да добият още по-автентичен вид.
Снимка: YouTube
Съхранявайте ги в плътно затворен контейнер, за да запазят свежестта си.
Снимка: YouTube
Съвет: За най-добри резултати използвайте кантар, за да измерите точно топчетата и обърнете внимание на времето за печене, за да получите идеално хрупкави праскови.