Скопска гибаница - върхът на всички баници! Един продукт я прави супер сочна - опитайте, защото наистина е страхотна:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Скопска гибаница - върхът на всички баници! Един продукт я прави супер сочна - опитайте, защото наистина е страхотна:
Скопска гибаница - върхът на всички баници! Един продукт я прави супер сочна - опитайте, защото...
5848
Скопска гибаница - върхът на всички баници! Един продукт я прави супер сочна - опитайте, защото наистина е страхотна:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

„Редовно правя банички, но досега не съм правила с млади тиквички, които обожавам. Бях изненадана какъв страхотен вкус придадоха на баницата (честно казано не го очаквах), така че от сега нататък ще я правя редовно по този начин. Препоръчвам ви да го опитате, защото наистина е страхотна" - това пише нашата читателка Весна от Македония, чиято е рецептата. Ето как да си направите и вие скопска гибаница с тиквички :

Скопска баница с тиквички

Продукти (за тестото):

около 800 гр.

меко брашно

1 супена лъжица сол

1 супена лъжица зехтин

топла вода, колкото е необходимо

ЗА ПЛЪНКАТА:

1 кг млади тиквички

3 яйца

1 супена лъжица сол

2-3 супени лъжици заквасена сметана

щипка черен и бял пипер на прах

И ОЩЕ:

120 г масло

120 г олио

Приготвяне:

Към пресятото брашно добавете лъжица сол и лъжица зехтин, след което започнете постепенно да добавяте хладка вода. Замесете меко тесто, което не лепне по ръцете. Трябва да го месите около 8-10 минути, за да постигнете еластичност и да стане гладко.

топки тесто

Омесеното тесто разделете на две равни части и от всяка оформете топка. Намажете ги от всички страни с малко олио, за да не хващат коричка, след което ги покрийте с прозрачно стреч фолио. Оставете тестото да почине така поне половин час до 40 минути.

плънка тиквички

Тиквичките се настъргват, посоляват се и се оставят да се отцедят добре (направете го преди да замесите тестото). Отцеждат се добре на ръка и се слагат в по-дълбока купа. Добавят се яйцата и заквасена сметана, след това подправете на вкус.

Плънката се приготвя непосредствено преди разтягането на корите, за да не отделя вода (така че тиквичките се отцеждат, а яйцата и сметаната се слагат преди използването на плънката). Разбъркайте добре до гладкост.

През това време разтопете маслото и го смесете с олиото. Тази смес е необходима за напръскване на корите при разтягането им. Набрашнете работната повърхност и разточете първата кора възможно най-тънко с точилка.

разтеглена кора с масло

След това я напръскайте със сгорещена мазнина. Разточете само краищата, след което, когато ги изтъните достатъчно, намажете плънката от тиквички около краищата като ринг, след което отново напръскайте с олиото и загънете краищата на кората.

баница с тиквички кора

Напръскайте сгънатите краища отново с мазнина, след което продължете да изтънявате и навивате навътре...

баница с тиквички приготвяне

баница на руло

Краищата се издърпват възможно най-тънко и се напръскват от време на време с мазнината, след което се изрязва средата с нож, за да се получи едно голямо кръгче-руло. След това се отрязва в единия край, след което се нарежда в подходяща тава (предварително намаслена) и отгоре се напръсква с мазнина.баница гъсеница

Повторете процедурата и с другото тесто, и когато се напълни цялата тава, изпечете баницата в предварително загрята на 250 градуса фурна за около 40 минути или до приятен загар. Сервира се топла с кисело мляко, квасено мляко, сирене или туршия. 

баница по скопски

изпечена баница

Да ви е сладко!

баница с тиквички

 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft