Баницата е сред най-обичаните ястия на балканските народи. Съществуват десетки рецепти за баница - с различни плънки, различни начини на оформяне на корите, дори такива без кори.
Сочна спаначена баница на розички
Продукти:
- 500 г готови кори за баница
Плънка:
- 300 г спанак
- 500 г полумаслено сирене
- 2 яйца
- 50 гр. разтопено масло (може да използвате олио или смес от двете)
- щипка сол
Приготвяне:
Смесете ситно нарязан спанак със сирене и яйца.
Поръсете всяка кора с малко разтопено масло и олио (не прекалено много), разпределете плънката с лъжица само до средата на кората и я усучете като за обикновена баница, но сега я навийте така, като започнете от единия до другия край във формата на охлюв (като роза).
Подредете "розите" в малка кръгла тава (с размерите на голяма чиния) едно до друго като цвете.
Снимка: Pinterest
Намажете с жълтък и печете на по-висока температура за 10 минути, след което намалете на 180 градуса за още 30-35 минути.
Внимателно обърнете изпечената баница, за да я извадите от тавата (използвайте нож, за да й помогнете да се отдели от страните).
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!