Това не е просто обикновено вкусно сладко, а и лекарство срещу бронхиални заболявания (излекува ме от три години хронично възпаление). Отлично е и при грип и настинки.
Защо касисът е толкова ценен?
Касисът (черен, червен и бял) е изключително здравословен плод. Той съдържа разнообразни витамини, антиоксиданти и други биоактивни вещества. Ето основните ползи за здравето от касиса:
1. Мощен източник на витамин C. Касисът, в частност, съдържа много високо количество витамин C (до 3-4 пъти повече от портокалите). Той укрепва имунитета, помага за усвояването на желязо, насърчава заздравяването на рани и има антиоксидантни ефекти.
2. Богат на антиоксиданти. Съдържа флавоноиди, антоцианини и фенолни киселини, които се борят с оксидативния стрес и стареенето на клетките. Те предпазват организма от хронични заболявания (напр. сърдечно-съдови заболявания, рак).
Снимка: pixabay
3. Противовъзпалителни ефекти. Някои компоненти (напр. GLA – гама-линоленова киселина в семената на касис) имат противовъзпалителни ефекти. Те могат да помогнат при артрит и други възпалителни заболявания.
4. Подпомага здравето на очите. Антоцианините от касис могат да подобрят нощното зрение и да намалят риска от макулна дегенерация.
5. Подобрява кръвообращението. Разширяват кръвоносните съдове, понижават кръвното налягане и подпомагат здравето на сърцето. Благодарение на високото си съдържание на калий, те помагат за регулиране на нивата на натрий и кръвното налягане.
Снимка: pixabay
6. Подпомага храносмилането: Фибрите в касиса подпомагат храносмилането и помагат за предотвратяване на запек. Те също така действат като леко слабително и насърчават детоксикацията.
7. Предотвратява инфекции на пикочните пътища. Касисът, в частност, може да има антибактериални и диуретични ефекти, подобни на червените боровинки.
8. Здраве на кожата и косата: Високото съдържание на витамин C и антиоксиданти подпомага производството на колаген, което подобрява еластичността на кожата. Също така помага за лечение на акне, екзема и насърчава здравето на косата.
Ето и подробната рецепта за Студено сладко от касис по рецепта на прабаба:
Снимка: pixabay
Студено сладко от касис по рецепта на прабаба
За сладкото се нуждаем от:
- 1 кг касис
- 1 кг кристална захар
- Ром – по избор
Приготвяне:
Смилам килограм касис в месомелачка в пластмасова купа, добавям килограм захар и разбърквам с пластмасова или дървена лъжица.
Стои в килера 24 часа - в тази купа го разбърквам от време на време.
Сместа ще започне да желира – сгъстява се.
На следващия ден го прехвърлям в по-малки буркани от 200 мл, понякога добавям малко ром върху сладкото, но не винаги.
Съхранявам сладкото в хладилник или в по-хладно помещение и по мой опит не се разваля и лесно може да издържи 2 години.
Снимка: pixabay
Опитайте моята рецепта за Студено сладко от касис по рецепта на прабаба и споделете резултатите!
Да ви е сладко!