Никой хляб не е толкова вкусен, колкото домашния хляб. Дори най-добрите пекарни нямат шанс срещу него.
А какво ще кажете, ако използваме за приготвянето му рецепта отпреди векове?
Тази рецепта за хляб, която искаме да ви предложим, е на 140 години!
Описанието на рецептата обяснява не само как да се процедира стъпка по стъпка, но и какво да се направи, за да се получи божествено хрупкава коричка на хляба.
Това е рецепта за хляб с мая, която е от книга, публикувана през 1885 г., което я прави на 140 години.
В дадените там рецепти авторът използва мерки и теглилки като тенджера, паунд и литър.
Въпреки това, в самото начало на книгата има ръководство как да ги преобразувате в използваните днес, така че адаптирането им към съвременната реалност не е толкова трудно.
Рецептата за хляб с квас е преведена на по-разбираем език и може да бъде намерена по-долу.
Авторът разкрива какво да направите, за да стане хлябът хрупкав. Ето точните инструкции и необходими продукти за Хляб с хрупкава коричка по рецепта на 140 години :
Хляб с хрупкава коричка по рецепта на 140 години
Съставки за три големи или четири по-малки хляба:
- приблизително 2,25 кг пшенично брашно за хляб
- 1 литър суроватка
- 76 г прясна мая
- лъжица сол
- вода за намазване на хляба
Приготвяне:
Разтворете маята в 250 мл суроватка и изчакайте да шупне.
Добавете шупналата мая и останалата суроватка към половината брашно, омесете и оставете да втаса за около час.
Когато тестото втаса, добавете останалото брашно и солта.
Омесете тестото и го оставете да втаса отново.
Когато тестото с мая отново втаса, оформете от него хлябове с желаната големина върху дъска и ги поръсвайте с брашно от време на време.
Снимка: pixabay
Винаги сгъвайте тестото навътре, когато месите, за да осигурите гладки и равномерни хлябове.
Докато хлябовете втасват, те трябва да се намажат с вода или бира, преди да се сложат във фурната.
Снимка: pixabay
Това е по-добър начин от намазването на хляба с яйце, както правят много хора, защото намазването с вода създава твърда коричка, която става приятно хрупкава след печене.
Фурната, в която слагаме хляба, трябва да е много гореща.
Снимка: pixabay
Според съвременните реалности може да се предположи, че трябва да се постави във фурна, предварително загрята до 220 градуса по Целзий, за около 45 минути.
Приятен апетит!