Мекиците са сред любимите тестени закуски на българина, но под пухкавата им текстура и невероятния вкус се крие един основен недостатък - в повечето случаи "плуват" в олио, след като ги извадим от тигана. За щастие имаме рецептата за идеално тесто за мекици , което не попива и грам излишна мазнина при пърженето! Споделяме я с вас:
Идеално тесто за мекици
Продукти:
- 1 яйце
- ½ чаша заквасена сметана (100 г)
- 1 чаша топла вода (200 мл)
- 1 бакпулвер
- малко сол
- брашно, колкото е необходимо (тестото трябва да е меко, като за пица)
Начин на приготвяне:
Смесете всички съставки в купа и постепенно добавете брашното, като омесите меко тесто, като за пица.
Снимка: Pinterest
Тестото се разточва с точилка на кора с дебелина на пръст, след което се нарязва на правоъгълници, а след това се пържи в сгорещено олио.
Снимка: Pinterest
По време на пържене те порастват, оставяйки празно място вътре, където можете да сложите заквасена сметана, майонеза, айвар или просто да си направите сандвич със сирене, салам или каквото и да имате у дома.
Тези мекички изобщо не са мазни и не абсорбират излишно олио, така че можете да си ги хапвате без угризения!
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!