Тестото се замесва с лъжица за няма и 5 минути! Най-меката и вкусна Влашка пита с кокос:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Тестото се замесва с лъжица за няма и 5 минути! Най-меката и вкусна Влашка пита с кокос:
Тестото се замесва с лъжица за няма и 5 минути! Най-меката и вкусна Влашка пита с кокос:
2981
Източник: За Жената
Тестото се замесва с лъжица за няма и 5 минути! Най-меката и вкусна Влашка пита с кокос:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

И друг път сме споделяли с вас рецепта за т.нар. Влашка пита - сладкиш, който се характеризира със спираловидните си ленти, но обикновено в соления й вариант.

Този път сме ви приготвили сладка и много вкусна вариация на влашка пита с ароматен кокос.

Авторката на рецептата използва масло, смесено с канела и захар, и дава следния коментар: „Питата е перфектна, напълних я с канела и се получи невероятно вкусно. Препоръчвам я на всеки, който няма много опит с тесто, защото процедурата е наистина проста". Ето какво ви е необходимо за уникалната Влашка пита с кокос :

Влашка пита с кокос

Продукти: 

  • 300 г универсално брашно
  • 1 яйце на стайна температура
  • 150 мл хладко мляко
  • 1 чаена лъжичка суха мая (3 г)
  • 30 г течен мед (1,5 супени лъжици)
  • 1/2 чаена лъжичка сол (3 г)
  • 15 мл олио (1 супена лъжица).

За плънката

  • 1 разбито яйце (отделете 1 супена лъжица за намазване)
  • 2 супени лъжици захар (25 г)
  • 60 г кокосово брашно + шепа за поръсване
  •  2 супени лъжици несолено масло (28 г)

Приготвяне: 

Добавете 1/2 пакетче мая към 150 мл хладко мляко, след което разбъркайте, за да се разтвори. След това добавете едно яйце със стайна температура, 30 мл течен мед, 15 мл олио и разбийте добре, докато всички съставки се разтворят и станат гладки.

смес с мая

Снимка: YouTube

Започнете постепенно да добавяте брашното (300 г) към течната смес от съставки. Не е необходимо да се меси на ръка, тъй като тестото е доста меко и лепкаво. Трябва да го разбъркате добре с шпатула, докато стане гладко и компактно.

тесто с шпатула

Снимка: YouTube

Покрийте тестото и го оставете да втаса на топло място за около час и половина, докато удвои обема си. Междувременно пригответе плънката: Разбийте едно яйце с вилица, след което отделете една супена лъжица (ще ви е необходима по-късно за намазване на пая).

кокосова плънка

Снимка: YouTube

Добавете захарта (25 г) към разбитото яйце, след което разбъркайте добре, докато захарта започне да се топи. След това добавете кокоса (60 г) и маслото, омекнало на стайна температура (28 г). Смесете всички съставки до гладкост.

топка тесто на плота

Снимка: YouTube

Втасалото тесто изсипете върху набрашнена повърхност, поръсете с брашно и оформете топка. Сплескайте леко тестото с ръце, за да му придадете форма, след което използвайте точилка, за да го разточите на квадрат 30x30 см. Тестото лепне лесно, затова използвайте ръцете си, за да получите желаната форма.

лист тесто

Снимка: YouTube

Разпределете тънък слой кокосов пълнеж върху половината от кората. След това го сгънете на три, както следва: повдигнете ненамазнената страна и го сгънете до една трета от кората (така че да покрие част от покритата с кокос част), а след това от другата страна просто сгънете и съединете краищата.

тесто кокосова плънка

Снимка: YouTube

прегъване тесто

Снимка: YouTube

сгънато тесто

Снимка: YouTube
 

По този начин ще получите продълговата, широка и дебела лента от сгънато тесто. Разделете го наполовина, след това на четвъртинки, накрая на осмини – ленти с дебелина приблизително 2 см.

тесто на ленти

Снимка: YouTube

Вземете едно парче с пръсти от двата края, след което го разтегнете и го усучете спираловидно два пъти, сякаш изстисквате кърпа. Подредете така навитите спирали върху средно голяма тава за печене, която е леко намазнена или е покрита с хартия за печене.

лента тесто

Снимка: YouTube

усукана лента тесто

Снимка: YouTube

Покрийте питата с фолио и я оставете да втаса на топло място за още половин час или докато се надигне хубаво. След това я намажете с яйцето, което предварително сте отделили (можете да добавите и няколко капки олио) и поръсете отгоре с малко кокос.

оформяне влашка пита

Снимка: YouTube

Сложете Влашката пита в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 минути. Когато се изпече, извадете я от фурната, покрийте я с кухненска кърпа за няколко минути, за да се охлади, след което сервирайте.

Влашка пита с кокос

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft