Традиционна македонска вита пита - 100-годишен шедьовър, за който не трябва точилка даже!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Традиционна македонска вита пита - 100-годишен шедьовър, за който не трябва точилка даже!
Традиционна македонска вита пита - 100-годишен шедьовър, за който не трябва точилка даже!
93481
Традиционна македонска вита пита - 100-годишен шедьовър, за който не трябва точилка даже!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е традиционна македонска пита (или македонска баница ) на повече от 100 години. Оригиналното ѝ име е "Вртен - ду-пен", което в превод означава вита пита с дупка в средата.

Питата е фантастична, прави се лесно и само с ръце, без помощни средства, без точилка... най-меката пита, която сте приготвяли! Сами ще се убедите в това, ако ни се доверите и опитате да приготвите рецептата у дома:

македонска вита пита

Македонска вита пита

Продукти:

около 1 кг брашно

400 мл топла вода

1 кубче прясна мая

3 ч.

л. сол

2 ч. л. захар

80 мл олио

2 белтъка

1 цяло яйце

150 мл олио за намазване на тавата

300 г сирене

2 бр. жълтъци + 1 супена лъжица мляко за намазване

сусам за поръсване

80-100 г парченца масло, което се слага върху питката преди печене

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в 200 мл топла вода, към която сте добавили 2 ч.л. захар. В купа за месене добавете разтворената мая, добавете сол, олио, 2 белтъка на стайна температура, 1 цяло яйце и още 200 мл топла вода.

Разбъркайте добре, за да се изравнят всички течни съставки и да се разтвори маята, след което постепенно започнете да добавяте брашното и да бъркате, докато стане невъзможно бъркането с лъжица. След това добавете останалото брашно и омесете тесто на ръка.

втасало тесто

Тестото трябва да бъде меко. Покрийте и оставете да втаса за около половин час, докато удвои обема си. Извадете тестото върху работна повърхност - не трябва да се омесва, а леко да се оформя с ръце, за да се получи продълговато дълго руло.

парчета тесто

Разделете рулото на 8 равни (приблизително) части (вижте снимката). Оставете парчетата тесто настрана (не ги месете). Вземете първата част и започнете да я разточвате с ръце върху работната повърхност, така че да получите дълъг фитил от тесто с дебелина около един пръст.

фитил тесто

Изсипете 150 мл олио в тавата за печене. Вземете фитила тесто и започнете да го завивате на охлюв, започвайки от средата на тавата, като оставяте разстояние между пръстените (както е на снимката). Поставете натрошено сирене в празнините на "охлюва".

вито тесто

навиване пита

Започнете да добавяте по същия начин и фитилите от останалото тесто, образувайки спирала. Отново поръсете малко сирене в празнините на спиралата.

вита пита

вита пита със сирене

Повтаряйте тази процедура, докато изхабите цялото тесто и витата пита е готова. За това количество тесто ви трябва по-голяма тава с диаметър 40-42см.

Когато питата е готова, я покрийте с кухненска кърпа и я оставете на топло или на стайна температура, докато леко втаса. След това разбийте жълтъците с малко мляко и намажете цялата пита със силиконова четка. По желание поръсете отгоре сусам или семена.

пита охлюв

охлюв със сирене

Върху така приготвената пита наредете малки парченца нарязано масло или маргарин. Разстелете го равномерно, след което поставете баницата в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути или докато се зачерви добре.

баница вита

вита пита със сусам

На напречния разрез на питата се вижда, че е мека като душичка. 

вита пита по македонски

вита пита македонска

Поднесете с айран, боза или друга любима напитка.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft