Пригответе се за истинско удоволствие с това турско пиде, чието меко тесто, богат пълнеж от сирене и хрупкави сусамови семена създават перфектната комбинация за незабравима закуска или лека закуска.
Пидето е традиционна закуска в южната ни съседка, която привлича туристите с апетитния си вид и още по-добър вкус. Наред с бюрека и ачмата, пидето е сред любимите ориенталски вкусотии, които се тачат и у нас.
Тази рецепта е лесна за приготвяне, а резултатът е впечатляващ и вкусен, идеален за всеки повод.
Снимка: YouTube
Турско пиде със сирене и сусам
Продукти:
За тестото:
- 30 г прясна мая или 7 г суха мая
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица брашно
- 200 мл топла вода (за активиране на маята)
- 200 мл хладка вода
- 750 г меко брашно
- 1 супена лъжица сол
- 100 г разтопен маргарин или масло
- 30 мл олио
За плънката:
- 400 г прясно сирене
- 250 г сирене фета
- 1 яйце
- 150 г настърган кашкавал
За паниране:
- 1 яйце
- 3 супени лъжици мляко
- 1 щипка сол
- 100 г сусамови семена
Приготвяне:
1. Започнете с активиране на маята. В малка купа сложете 30 г прясна мая или 7 г суха мая, добавете 1 супена лъжица захар, 1 супена лъжица брашно и 200 мл топла вода.
Снимка: YouTube
Разбъркайте и оставете да престои 10 минути, докато маята се активира.
2. В голяма купа сложете 750 г меко брашно и 1 супена лъжица сол, след което разбъркайте. Добавете 200 мл хладка вода, 100 г разтопен маргарин или масло (леко охладено) и активираната мая.
Разбъркайте с дървена лъжица, след което омесете тестото с ръце. Когато тестото започне да лепне, добавете 20-30 мл олио и продължете да месите, докато олиото се абсорбира напълно, оставяйки малко олио на повърхността.
Снимка: YouTube
Месете 1-2 минути, покрийте тестото и го оставете на топло място да втаса за 30-60 минути.
3. След като тестото втаса, го обърнете върху работна повърхност и го месете за кратко, като добавите малко брашно, ако е лепкаво.
Разделете го на 10 равни части и ги оформете на топки. Подредете ги върху набрашнена повърхност, покрийте ги с кърпа и ги оставете да починат 5-10 минути.
Снимка: YouTube
4. За плънката смесете в купа 400 г прясно сирене, 250 г сирене фета и 1 яйце. Добавете щипка сол, ако сиренето не е достатъчно солено. Разбъркайте, докато сместа стане хомогенна.
Снимка: YouTube
5. За панировката смесете 1 яйце, 3 супени лъжици мляко и щипка сол в купа.
6. Вземете една топка тесто, разточете я на кръг върху набрашнена повърхност. Поставете 1 супена лъжица пълнеж в средата и затворете тестото във формата на лодка, като прищипете краищата един към друг. Повторете с всички топки тесто.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
7. Потопете всяко оформено парче тесто в сместа от яйца и мляко, след това в сусамовите семена. Подредете ги върху тава за печене, покрита с хартия за печене.
Снимка: YouTube
С остър нож направете разрез по средата на всяко парче и внимателно го разстелете. По желание намажете краищата с останалата смес от яйца и мляко, след което поръсете с настърган кашкавал. Поръсете с малко риган.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
8. Оставете питките да починат 20 минути, докато загреете фурната до 200°C. Печете 25 минути или до златисто кафяво. По желание намажете с малко олио след печене за допълнителен блясък.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
9. Сервирайте ги топли за максимално удоволствие. Пидетата са меки, сочни и неустоими!
Снимка: YouTube
Тези турски пидета са идеални за споделяне със семейството или приятелите, а вкусът им със сигурност ще остави впечатление.