Характер на детето според реда му на раждане-

вход през zajenata.bg
За Жената
Родители
Аз пораснах
Характер на детето според реда му на раждане-
2315
Характер на детето според реда му на раждане-

Вероятно сте чували или знаете от личен опит, че първородното дете в семейството обикновено е много отговорено към света, а децата, които са единствени в семейството е много възможно да се превърнат в егоисти и твърде взискателни към себе си и околните.

Нека разберем дали това са просто стереотипи или наистина е вярно, че редът, в който сме родени в семейството, може да повлияе на нашата личност?

От Edna ни представят отговора на този интригуващ въпрос. Въпросната теория започва в края на 1920 г.

с Алфред Адлер, приятел и колега на Зигмунд Фройд. Адлер смята, че редът, в който сме родени в семейство по своята същност отразява нашата личност.

Първородното (най-голямото) дете Според Адлер най-голямото дете има тенденция да бъде консервативен, доста добре ориентиран и предразположен към лидерството човек. Тези деца често поемат отговорност за своите по-малки братя и сестри.

Второто (средното) дете

То често се бори да надмине своите по-големи братя и сестри. Темпът му на развитие е по-висок. Вторите децата в семейството често могат да бъдат амбициозни и рядко са егоистични. Те са и по-склонни да определят необосновано високи цели за себе си.

Последното (най-малкото) дете

По правило най-малкото дете получава много грижи и внимание от страна на родителите и дори от по-големите братя и сестри. Ето защо те се чувстват по-малко опитни и дори независими.

И все пак те обикновено са силно мотивирани да надминат своите по-големи братя и сестри. Много често постигат голям успех и печелят признание в избраната от тях област. Те стават най-бързите състезатели, най-добрите музиканти или най-талантливите художници. Най-малките деца в семейството са склонни да бъдат много общителни, макар че повечето пъти са по-безотговорни и несериозни, отколкото по-големите деца.
 

 

Единственото дете

Без никакви братя и сестри, с които да се конкурира, единственото дете често прави това със своя баща. Те също очакват глезене и защита от всички останали.

Зависимост и егоцентризъм са водещите качества на този стил на живот. Единственото дете често е трудно да взаимодейства с връстниците си. Много деца, които нямат братя и сестри, стават перфекционисти и са склонни да постигат целите си на всяка цена.

Друго проучване доказва, че поредността на раждането влияе на личността. Изследователи анализират личностни черти на 377,000 гимназисти в САЩ.

Първородните деца обикновено са склонни да бъдат по-честни и доминиращи. Въпреки това, те са по-малко устойчиви на стрес. Вторите деца са склонни да бъдат по-съвестни и усърдни. Най-малкото дете в семейството е по-вероятно да бъде открито и общителен. Децата, които нямат братя и сестри, често са нервни, но те също са доста социални.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft