Много храни, дори тези, считани за здравословни, могат да повишат нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2.
Това обаче не означава, че трябва напълно да ги елиминирате от диетата си. Научете как да подходите към тях по правилния начин, за да контролирате по-добре кръвната си захар.
Ако имате диабет тип 2 , със сигурност знаете колко е важно да следите приема на въглехидрати.
„Въпреки че всички храни, богати на въглехидрати, се превръщат в захар в телата ни, ефектът им върху нивата на захарта зависи и от фибрите, протеините и мазнините, които съдържат“, обяснява Вандана Шет, регистриран диетолог и сертифициран преподавател по диабет в Лос Анджелис.
Всички тези фактори влияят на гликемичния индекс (ГИ) на храната - показател за това колко бързо дадена храна повишава нивата на кръвната захар в сравнение с чистата глюкоза (който има ГИ 100). Храни като тестени изделия и спортни напитки имат висок ГИ и могат да причинят скок на захарта, докато марулята, тъмният шоколад и фъстъците имат нисък ГИ и минимално въздействие.
1. Продукти, приготвени от бяло рафинирано брашно - рафиниран източник на въглехидрати
Храните, които съдържат бяло брашно, като бял хляб, тестени изделия и бял ориз, са рафинирани източници на въглехидрати, което означава, че по-голямата част от фибрите им са отстранени по време на обработката.
„Фибрите са вид въглехидрати, които имат многобройни ползи. Тялото не ги усвоява, така че те имат положителен ефект върху здравето на червата и могат да забавят храносмилането, което помага за стабилизиране на кръвната захар. Те също така дават по-дълго чувство за ситост, което може да предотврати преяждането и по този начин косвено да помогне за контрол на захарта“, казва д-р Сара Томас, диетолог и изследовател, специализиран в диабета.
Винаги, когато можете, избирайте пълнозърнести храни - пълнозърнест хляб, пълнозърнести макаронени изделия и кафяв ориз, които са богати на фибри, помагащи за регулиране на кръвната захар. Киноа, амарант, елда и обелен ечемик също са добър избор, съветва Томас.
2. Подсладени напитки
„Много е трудно да контролирате кръвната си захар, ако пиете подсладени напитки. Освен че съдържат големи количества захар, напитки като газирани напитки, подсладен студен чай и дори плодови сокове почти не съдържат протеини, мазнини или фибри. Освен това, те не ви карат да се чувствате сити“, казва д-р Раса Казлаускайте, ендокринолог и професор в университета Ръш в Чикаго.
3. Бързо хранене
Когато мислим за бърза храна, обикновено я свързваме с високо съдържание на калории и мазнини, но тя може да бъде и с високо съдържание на захар и рафинирани въглехидрати, което води до внезапен скок в нивата на кръвната захар. Някои хамбургери за бързо хранене съдържат почти толкова захар, колкото един шоколадов блок. Например, един бърз чийзбургер може да съдържа 7 г захар и 32 г въглехидрати, докато един шоколадов блок от 56 г има около 29 г захар и 35 г въглехидрати.
4. Сушени плодове
Сушените плодове могат да повишат нивата на захарта, но това не е причина да ги изключите напълно от диетата си. Напротив, те са богати на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, което е полезно за здравето и управлението на диабета, казва Томас.