Цял живот сте готвили ориз неправилно: Ето кога определено трябва да го измиете и кога не

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Цял живот сте готвили ориз неправилно: Ето кога определено трябва да го измиете и кога не
Цял живот сте готвили ориз неправилно: Ето кога определено трябва да го измиете и кога не
1844
Цял живот сте готвили ориз неправилно: Ето кога определено трябва да го измиете и кога не
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Години наред се води дебат - трябва ли оризът да се мие преди готвене или не? Някои казват, че е задължително, ако искате рохкави и чисти зърна, други твърдят, че само изхвърляте хранителни вещества в канала. Но учените сега откриват какво всъщност се случва, когато миете ориза.

Има три основни причини да потапяте ориза, преди да се озове в тенджерата:

премахвате прах и примеси, които се крият между зърната,
отстранете излишното нишесте, за да не залепне,
и можете да намалите следите от арсен, естествена отрова, която попада в почвата и водата.

Но бъдете внимателни – не винаги!

Ако приготвяте пилаф, пържен ориз или каквото и да е ястие, където искате ронливи зърна - не забравяйте да го изплакнете.

Ще бъде по-сухо и няма да е лепкаво.
Но не и с ризото или паеля! Именно това нишесте придава кремообразната структура, която прави тези ястия специални. Ако го измиете, сте развалили всичко.

Арсен – скрит проблем

Много хора мият ориза си, мислейки си, че се отървават от арсена. Вярно е, че изплакването помага, но не е достатъчно. Заедно с арсена изчезват и витамини и минерали - губи се част от това, което прави ориза здравословен.

Решение – кулинарен трик

Експертите съветват, ако наистина искате да намалите арсена, да опитате така нареченото бланширане: варете ориза пет минути в обилно количество вода (съотношение 4:1), отцедете, изплакнете и сварете отново в прясна вода. По този начин можете да премахнете до 70% от арсена от белия ориз. С интегралния метод ефектът е по-слаб, но все пак е налице.

Заключение - всичко зависи от това какво готвите

Оризът трябва да се мие - но не винаги! Ако искате ронливи зърна, изплакнете го. Ако искате кремообразна текстура, не го докосвайте. Правилото е просто - следвайте рецептата и ще разберете кога изплакването е трик и кога е грешка.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft