„Като кардиолог, който лекува пациенти с инфаркти повече от 20 години, често съм виждал как хранителните навици, придобити в детството, полагат основите на хронични заболявания в зряла възраст“, каза известният лекар и открои храни, които могат да увредят здравето.
„Със съпругата ми имаме три дъщери, които сега са в гимназията. Знам колко е трудно в ранните години да оцелееш по време на вечеря.
Какво трябва да се избягва в детската диета според кардиолог:
Пуканки за микровълнова фурна
„Много промишлени марки съдържат химикали, които ме тревожат, особено като кардиолог. Пликчетата често съдържат PFAS вещества, химикали, които са свързани с имунни проблеми и вродени дефекти. А изкуствените аромати „масло“ могат да съдържат съставки, опасни за белите дробове“, твърди кардиологът .
Неговото предложение е да си направите пуканките у дома в машината и да ги полеете с истинско разтопено масло или зехтин.
Плодови кисели млека
Киселите млека с кръгчета, особено тези, предназначени за деца, изглеждат здравословни заради рекламираното съдържание на протеини. Когато погледнете декларацията, ще разберете, че съдържат много захар и изкуствени оцветители. Порциите често са малки, така че децата изяждат по две или три наведнъж.
По-добре е да им предложите обикновено гръцко кисело мляко с малко мед и пресни горски плодове. То е вкусно и много по-здравословно.
Преработено месо
Салами, хот-дог често се дават на децата като лека закуска. Тези храни са пълни с натрий, консерванти и нитрати, които увеличават риска от сърдечни заболявания и рак, пише CNBC.
„Като кардиолог съм ужасен от това, което тези вещества могат да направят на клетъчно ниво. Те позволяват на холестерола да се натрупва и да уврежда ендотела, слоя, който покрива кръвоносните съдове“, твърди лекарят.
Избирайте постни и необработени източници на протеини, като печено пилешко или говеждо месо от свободно отглеждани кокошки. Растителните протеини също са добър избор: леща, киноа и нахут.
Сладки зърнени храни и подсладени напитки
„Като дете бях „късметлията“, която винаги имаше сладки зърнени закуски в кухнята. Днес бих ги изхвърлил всичките, заедно с газираните напитки“, отбелязва той.
Според д-р Робърт Лустиг, експерт по метаболизма, средностатистическото дете приема сутрин повече захар, отколкото тялото му може да преработи за три дни. Резултатът е спад на кръвната захар и умора още в първия урок.
„За закуска дъщерите ни ядат плодове, яйца със зеленчуци или пият смутита със здравословни мазнини и фибри. Пият филтрирана вода с натурални плодови аромати. Соковете и газираните напитки са рядкост“, добави той.
Пържена храна
Бързата храна не е лош избор само защото е пържена, но и заради използването на индустриални масла, които се нагряват многократно, произвеждайки акриламиди и AGE съединения, които насърчават възпалението в организма.
„ Обичаме хрупкава храна — просто я приготвяме по различен начин. Използваме фритюрник на пара, за да правим печени зеленчуци, пържени сладки картофи и зеленчукови чипсове. Хрупкави и здравословни!“, съветва лекарят и посочва, че преди големи промени в диетата на децата е добре да се консултирате с педиатър и че родителите трябва да се хранят по-здравословно, защото децата им се възхищават.