Известният лекар и експерт по хранене, д-р Деян Чубрило, говори за това как тялото ни се променя след тридесетгодишна възраст, защо вече не можем да се храним както преди и защо възрастните трябва да избягват млякото и млечните продукти. Неговият съвет не е за бързи диети, а за това да разберете собственото си тяло и да се научите как да се храните по здравословен начин .
Няма бързи диети - просто обучение как да се храним
- Няма бързи диети, няма бързи решения, а обучение за това как да се храним - посочва д-р Чубрило.
Той обяснява, че след 30-годишна възраст тялото навлиза в така наречената зона на стареене - това е моментът, в който нивата на хормоните спадат, ензимите намаляват и метаболизмът се забавя.

Снимка: Printscreen/youtube
- С възрастта трябва да осъзнаем, че трябва да променим някои неща.
Анализи през двадесетте и тридесетте години - ключът към мониторинга на здравето
Лекарят съветва всеки човек около 20-годишна възраст да си направи основни анализи - параметри на органи, хормони и кръвни изследвания - и да запази тези резултати.
- Тогава, разбира се, никой не мисли за здравето, защото младостта не познава граници. Но около 30-годишна възраст същите анализи трябва да се направят отново и да се сравнят с тези отпреди 10 години. Така ще знаем точно къде сме, какво се е променило и какво трябва да поправим, обяснява той.

Снимка: PrintscreenYouTube/TVDR
Защо млякото не се препоръчва след 30-годишна възраст
Една от най-важните препоръки на д-р Чубрил е свързана с млякото и млечните продукти.
- Всеки над 30 години не трябва да пие мляко. Това е нещо, което е много трудно за нашето тяло. Млечните продукти са трудни за смилане и с възрастта тялото става по-трудно да ги понася, казва той.
Както той посочва, още от тези години тялото ни дава сигнали, че вече не можем да правим нещо по начина, по който сме го правили преди.
- Здравето не е само параметрите на анализа, но и това колко излъчваме отвътре. Колкото сме здрави - толкова може да се види отвън, добавя д-р Чубрило.

Снимка: Shutterstock
Диета след 30: По-малко храна, по-добра комбинация от храни
Що се отнася до храненето, д-р Чубрило подчертава, че трябва да обръщаме внимание не само на количеството храна, но и на начина на комбиниране на храните.
- Трябва да знаем какво с какво върви и какво наистина мога да ям. Някой не може да смила протеини, риба, месо... А днес много известни жени казват: „Ям риба, месо, салати всеки ден“. Но ако нямаме ензими, които да смелят тези храни - всичко е напразно. Това е лесно да се провери, казва той.
Лекарят съветва всеки да открие своите слаби места - независимо дали са стомах, панкреас или дебело черво.
- Ако нямате достатъчно ензими тук и там, тогава не можете да ядете това и онова. Въпросът е прост - опознайте тялото си и уважавайте неговите граници, заключава д-р Деян Чубрило.














