Ген. Мутафчийски с първи коментар за Омикрон

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Ген. Мутафчийски с първи коментар за Омикрон
3619
Ген. Мутафчийски с първи коментар за Омикрон

Тази година болницата празнува 130 години от създаването си. Професор Мутафчийски поздрави всички, чийто професионален път е преминал през лечебното заведение.

"168 пациенти са настанени в нашата болница, които са с ковид, 71 са интензивни.

Ние сме болницата с най-много интензивни легла. Голямо предизвикателство е справянето с медицинския персонал. Държим екипите, които обслужват нашите болни, да бъдат достатъчно на брой. За едно 12-часово дежурство имаме по двама лекари, две сестри и двама санитари.

Не само инфекционистите лекуват ковид, а всички лекари, които са свободни. В момента нямаме свободни интензивни легла. От лечебното заведение дават информация към "Бърза помощ" за заетостта на леглата на всеки три часа.

Всички клиники, които се реновират във ВМА, се взима предвид инсталирането на системи за подаване на медицински кислород. Внедрена е и система за алармиране при прекалено голямо насищане с кислород в болничните стаи", разкри бившият член на Щаба за борба с коронавируса.

Той добави, че за лечението на COVID са разработени протоколи от инфекционисти, черпи се опит и от чуждестранни лекари. "Кръвната плазма например е противоречиво средство за лечение още от началото и напоследък не се използва", посочи специалистът.

Според него надеждите да има скоро лекарство срещу COVID-19 са големи, но те са за умерено повлияване на средно тежки и леки случаи и за по-голяма ефективност е второто, все още неразрешено хапче.

"Тук се задават въпросите дали тези лекарства ще действат срещу новия вариант на коронавируса", уточни ген. Мутафчийски.

Той допълни, че във ВМА няма проблем с количеството на кислород, но в много болници в провинцията това се случва.

"Вариантите за Омикорн са много, има много оскъдна информация. Този вариант е с над 50 мутации, но не винаги многобройните мутации сработват помежду си много добре. Не бива да се насажда паника, както казва президентът на САЩ Джо Байдън. До две-три седмици ще получим достатъчно данни за въпросите, които ни интересуват - дали новият щам заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, как се влияе от ваксините.

Не спирам да съм оптимист, че 100 % от Българите ще се ваксинират", заяви ген. Мутафчийски.

Той разкри, че внукът му днес прави 8 месеца и че е много щастлив. "Виктор е чудесно дете и е една голяма радост за нашето семейство. Носи ни ветрина във всички тези мигове", разказа развълнуваният дядо.

"Масовата ваксинация на милиарди хора по целия свят е доказателство, че ваксините срещу COVID са безопасни", коментира проф. Мутафчийски.

Той изтъкна още, че ваксинирането на толкова много хора е безпрецедентно и доказва, че имунизациите са безопасни.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft