Как да готвим правилно телешко месо

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Как да готвим правилно телешко месо
32499

Телешкото месо е много вкусно и полезна,  ако успеете да го приготвите добре. По някаква причина е останало впечатлението, че се готви по-трудно от останалите меса. Всъщност не е точно така. Има си майсторлък, като във всичко в кулинарията, но пък това не означава, че готвенето на телешко е трудно.

Като за начало трябва да знаете какво искате да приготвите, за да си купите правилното месо. Тоест правилната част от телешкото. Ако имате телешки шол, можете да направите много различни гозби. Няма да сбъркате, ако го приготвите като гювеч – с много и най-различни зеленчуци. Става точно толкова вкусно, както гювеча с пилешко месо или със свинско.

Нека видим, кои части от телешкото, за какво са подходящи най-добре:

Врат – крехко месо , обикновено шарено, с по-малко и нежни фибри. Предлага се с кокала и е идеално за задушаване или печене.

Котлети (рибица) – всъщност точно от тази част се прави прословутият ростбиф. Става за всичко – пържене, печене, задушаване, както и за пастърма. Не е лошо да се поначука, преди да се сготви.

Горна част на бута – нетлъсто месо, идеално за печене, рула и задушаване. Добре обрязано и почистено става и за пастърма.

Долна част на бута – нетлъсто месо. От него се правят телешките шницели – сочни и крехки. Шунката от бут също се прави от тази част.

Заден джолан – месо с жили и мускулни влакна. Идеален за супи, сварен в студено състояние, както и за пушени специалитети.

Коремна част – по-тлъста, има жили. Идеална за готвене и задушаване.

Филе – най-крехкото месо. Високо ценено за пържоли, стекове и пушени специалитети и пастърми.

Преден джолан – има по-малко месо от задния джолан. При варене отделя много желатин.

Плешка – нетлъсто месо. При добра обработка е идеално за печене и варене.

Гърди – при по-угоени телета по тях има много месо. Великолепно шарено месо, от което става идеална кайма, както и задушени ястия.

Глава – в нея има най-различни меса. Бузи, език, мозък и т.н.

Опашка – идеална за приготвяне на силен бульон.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Телешко рецепти
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft