10 рецепти за пухкав Великденски козунак

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
10 рецепти за пухкав Великденски козунак
413387
10 рецепти за пухкав Великденски козунак

Великден  наближава, а с него и проготовленията на яйца и  Великденски козунаци . Добре е да знаете предварително каква  рецепта за  козунак  ще си изберете.

Вкусен козунак

Продукти:

1 кг брашно
40 г прясна мая
6 яйца
300 мл прясно мляко
250 г захар
150 г краве масло със стайна температура
настъргана кора от един лимон

2 ч.

л.сок от лимон
2 ванилии
50 г стафиди
50 г обелени бадеми
1 яйце за намазване
щипка сол
Приготвяне:

• Маята се размива в малко прясно мляко, брашно и 1 с. л. захар.
• След което се оставя настрани, за да шупне (5-8 минути).
• Яйцата се разбиват със захарта, сипва се затопленото мляко и се ароматизира с ванилиите.
• В брашното се прави кладенче и се изсипва яйчената смес, настърганата кора, лимоновият сок, солта и маята.
• Накрая се прибавя разтопеното масло и се започва да се меси.
• Готовото тесто се оставя на топло да втаса.
• Втасалото тесто се разделя на три топки, като едната топка се омесва със стафидите.
• От трите топки се правят "фитили", които се сплитат на плитка.
• Оплетеният великденски козунак се оставя да втаса до удвояване на обема.
• Втасалият козунак се намазва с разбитото яйце, поръсва се със захар и се украсява с бадемите.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Великденският козунак се пече 50 минути или до готовност.

Козунак с бадеми и стафиди

Продукти:

500 г брашно
150 г пудра захар
21 г прясна мая
или 2 и 1/4 ч. л. суха мая
125 г (1/2 ч. ч.) разтопено краве масло
125 мл (1/2 ч. ч.) прясно мляко
3 яйца

настъргана лимонова кора
1 ч. л. сол
1-2 с. л. стафиди
шепа бадеми
настъргана лимонова кора
1 яйце за намазване
Приготвяне:

• Маята се разтваря с 2 с. л. топло мляко, 1 ч. л. захар и 2 с. л. брашно.
• Всичко се разбърква и се оставя настрани за 5-10 минути.
• Брашното се пресява 2 пъти в голяма купа.
• Оформя се кладенче, в което се изсипва шупналата мая и яйцата, добре разбити с останалото мляко и захарта.
• Добавят се солта и настърганата кора от лимон, след което се започва да се меси тестото.
• По време на месенето ръцете се потапят в разтопеното масло.
• Меси се, докато тестото поеме цялата мазнина.
• Омесеното тесто трябва да бъде меко, гладко и да започне да прави мехури.
• Оставя се на топло място, за да втаса, докато увеличи обема си два пъти.
• Втасалото тесто се премесва с намаслени ръце върху намаслена повърхност.
• По време на премесването се добавят оваляните в малко брашно стафиди.
• Тестото се оформя според желаната форма.
• Поставя се в дълбока тава, намазана с масло, така че да заема половината от обема.
• Великденският козунак се оставя да втаса на топло.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Втасалият козунак се намазва с разбито яйце, а отгоре се набождат обелените бадемови ядки.
• Пече се 30-40 минути до кафява коричка.
• Великденският козунак се оставя да изстине на стайна температура.
• Изважда се от тавата.
Продукти:

1 кг брашно

500 мл хладко мляко
100 гр. захар
2 пакетчета суха мая
150 гр. масло, на стайна температура
1 ч. л. сол
3 яйца
кората на 2 лимона
2 ч. л. ванилия
2 жълтъка с малко мляко за намазване
4-5 с. л. кристална захар за поръсване

Великденски козунак

Приготвяне:

• Замесете меко тесто от посочените продукти и оставете да втаса за около час.
• После го разделете на 8 равни части и ги окръглете.
• Оставете ги около 15 минути да почиват, за да можете да ги разтегнете на дълги масури, които после да оплетете по 4 на плитка или осукайте по 2, като после завиете на кръг.

• Поставете готовите козунаци в намаслена тава, застлана с хартия за печене или във форми за кейк.
• Оставете ги да втасат повторно до удвояване на размера им.
• Намажете ги със сместа от разбитото яйце и млякото, и ги поръсете с кристална захар.
• Печете ги в предварително загрята фурна на 180 С за около 45 минути, докато се зачервят и при почукване отдолу издават кух звук.
• Извадете и оставете да се охлаждат без да покривате.
• След като се охладят напълно, съхранявайте в книжен плик до поднасянето им. 

Бърз и лесен козунак

Продукти:

25 г прясна мая
4 яйца
1,200 кг брашно
250 г захар
500 мл жълта лимонада
4 с. л. олио
1-2 бр ванилия (прах)
2-3 с. л. масло
100 г ядки
200 г мармалад
Приготвяне:

• Маята се разтваря в 1 ч. ч. топла вода с 1 ч. л. захар.
• Брашното се пресява и се прави кладенче.
• Изсипва се втасалата мая, добавят се 500 мл жълта лимонада и 1 ч. ч. захар, 4 яйца, 4 с. л. олио, ванилията или лимоновата есенция.
• Замесва се средно меко тесто, което се оставя да втаса за 20 минути, след което се премесва с 1 к. ч. олио.
• Оставя се пак да втаса за около 10 минути.
• Разделя се на две питки.
• Всяка питка се разточва на елипса, намазва се с масло и се слага плънка по избор или комбинирано (мармалад, ядки, локум, стафиди, и др.).
• Увиват се на руло и така приготвените рула се увиват едно с друго.
• Поставя се в избрана от вас форма - предварително намазана с олио.
• Оставя се да втаса, докато удвои размера си, след това се намазва с жълтък и се поръсва с кристална захар.
• Великденският козунак се пече на умерена фурна до готовност.

Козунак плитка

Продукти:

1 кг брашно

250 мл  прясно мляко
1 кубче мая
250 мл олио
1 шепа стафиди
1 ванилия
300 г захар
6 яйца

За намазване:

1 яйце
захар
Приготвяне:

• Към пресятото  брашно  се прибавя прясното мляко с разтворено в него 1/2 кубче мая.
• Добавят се и олиото, като част от него се оставя за месенето, стафидите, ванилията и захарта.
• Меси се енергично и дълго.
• Добавят се малко брашно с яйцата, останалата мая и двете теста се смесват, като се поливат с по малко олио.
• Меси се дълго и от време на време тестото се удря в плота.
• Оставя се да втаса на топло 1 и 1/2 часа.
• Намесва се отново и се маже с олио.
• Разделя се на 3 части, които се сплитат на плитка.
• Оставя се да втаса, маже с яйце и се ръси със захар.
Козунакът плитка се пече в силно загрята фурна (220 С). 

Лесен козунак със стафиди

Продукти:

7 г суха мая
или 20 г прясна мая
500 г брашно тип 500
250 мл прясно мляко
100 г мас или краве масло
3 яйца
100 г захар

настъргана кора от 1/2 лимон
25 г стафиди
1/4 ч. л. сол

олио
яйце
захар
бадеми или орехови ядки
Приготвяне:

• Маята се размива в 125 мл топло мляко.
• Добавя се 100 г брашно и се забърква рядка кашица.
• Оставя се да втаса на топло за 20-30 минути.
• Прибавят се останалото брашно, разбитите със захарта яйца, останалото мляко, солта и настърганата кора от лимона.
• Омесва се тесто, като постепенно се добавя разтопената мазнина.
• Тестото трябва да бъде гладко.
• Прехвърля се в намаслена купа и се покрива.
• Оставя се на топло място, за да втаса тестото, докато увеличи обема си два пъти.
• Втасалото тесто се разделя на три фитила.
• Те се прилепят един към друг в горната част.
• Левият външен фитил се прехвърля надясно, така че той да стане вътрешен.
• По същият начин се процедира с десния външен фитил, но наляво, така че той да стане вътрешен.
• Така се плете, докато се стигне до края на фитилите, като краищата се притискат.
• Стафидите се овалят в брашно, за да не потънат на дъното.
• Козунакът се намаслява с мазнина и се поръсва със стафиди.
• Покрива се и се оставя да втаса повторно, докато не увеличи обема си два пъти.
Козунакът се намазва с разбито яйце и се поръсва със захар.
• По желание се набождат обелени бадеми или орехови ядки.
• Фурната се загрява на 180 - 200 С.
Козунакът със стафиди се пече 20-30 минути до златист цвят.

Сладки охлюви от козуначено тесто

Продукти:

1/2 ч. ч. прясно мляко
на върха на ножа шафран
колко орех прясна мая
или 1 ч. л. суха мая
250 г брашно
100 г краве масло
2 жълтъка
щипка сол

2 с. л. розова вода
2 с. л. разтопено масло
3 с. л. кристална захар
1 жълтък
1 с. л. прясно мляко
100 г сладко от портокалови кори
Приготвяне:

• Шафранът се попарва с горещото мляко и се оставя да постои, докато млякото изстине.
• Маята се разбърква с щипка сол, захар, 2 с. л. прясно мляко и 1 ч. л. брашно.
• След като маята втаса, се смесва с брашното, останалото мляко, шафрана, маслото, розовата вода и жълтъците и се замесва козуначено тесто, което се оставя да втасва на топло място.
• След това тестото се разточва на кора с дебелина 6 мм, намазва се с разтопеното масло, отгоре – с портокаловото сладко и се навива на руло.
• С натопен в топла вода нож се нарязват парчета, дебели около 1 см, които се нареждат в добре намаслена тавичка.
• С помощта на сладкарска четка се намазват с разбития с прясното мляко жълтък и се поръсват с кристална захар.
• Сладките охлюви от козуначено тесто се пекат в предварително затоплена до 180 градуса фурна за 15-20 минути. 

Великденски козунак на конци

1 кг брашно
 6 бр. яйца
200 г масло или 1:1 масло и олио
200 г захар
1 кубче мая
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 бр. лимон или есенция
1 с.л. ром
бадеми за украса
1/3 ч.ч. стафиди
щипка сол
1 бр. белтък

Брашното се пресява в дълбока съдина. Отделно с миксер изключително добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора (или есенцията) и лъжицата ром. Млякото се затопля до малко повече от телесна температура - трябва съвсем леко да напарва на пръста. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се дръпва настрани.
В дълбокия съд, пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес, млякото с маята. Започва се замесване на тестото. Размесва се добре, докато не се получи хомогенна смес. В началото ще се получат бучки, не се плашете, нормално е. Просто размесвайте усърдно и в края на краищата ще имате нормално, свястно тесто. В зависимост от брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно, или пък да ви остане. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, просто ще добавите колкото трябва. Веднъж замесено, тестото се вади от съда и се слага на набрашнената маса.
Следва втора част от действието - вкарването на маслото в него. За тази цел маслото се разтопява предварително, като се внимава много да не започне да се пържи. Всъщност, лесно се разтапя в микровълнова, но и да нямате микровълнова - става перфектно и на котлон. Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Ако тестото започне да залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Целта на това упражнение е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак - на конци. Измесеното тесто се слага в по-голяма съдина и се оставя на топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Там вече всичко зависи от въображението ви: дали ще си ги направите на плитка, дали на руло - въпрос на вкус. Ако ще правите руло с мармалад, е добре върху разстлания мармалад да се наръсят смлени орехи, за да не се разтече из формата за печене. Самата форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци. Оставят се да втасат както са оформени и след това отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото предпочитате, намазват се само с разбит белтък (така не загарят), при желание се наръсват със захар и се пекат. В началото се слагат в добре загрята фурна на 220 С, но след десет минути намалявате на 180 и печете още половин час. Поглеждате периодично и ако видите, че отгоре започват да се препичат, слагате алуминиево фолио, за да не изгорят. 

Козунак в машина за хляб

Необходими продукти

125 мл мляко
3 бр. яйца
125-150 г разтопено масло
500 г брашно
150 г захар
2 ванилии
кора на 1 бр. лимон

10 г суха мая
орехи за украса
жълтък за намазване
захар за поръсване

Продуктите се слагат в строго определен ред: разбиват се леко яйцата и се прибавя топлото мляко, излива се в кошничката. След това се прибавят пресятото брашно, захарта, лимоновата кора и ванилиите. Прави се кладенче в брашното и се слага маята, предварително смесена с малко вода и брашно да втаса. Ако се прави на отложен старт се слага суха мая. Меси се, когато се достигне до пълно омесване, се отваря капака и малко по малко се прибавя маслото, докато поеме. Оставя да се доомеси. Преди да започне да се пече, се отваря капака, намазва се с жълтък, поръсва се с орехови ядки и захар.

Козунак вкусна рецепта

Продукти:
2 кг брашно
500 г захар
10 бр. яйца
500 г масло или мас
750 мл прясно мляко
2-3 праха ванилия
50 г мая за хляб

Приготвяне:
Маята се разтваря в 50-100 мл прясно мляко с 1 с.л. (10 г) захар и малко брашно до получаването на смес с гъстотата на палачинково тесто. Оставя се на топло да втаса. Прясното брашно се затопля леко, слага се в по-голяма тава и в средата се прави "кладенче". Яйцата и захарта се разбиват на топло, прибавя се ванилията. С бухналата мая, половината затоплено масло и затопленото мляко се меси меко тесто. Месенето става в затоплено помещение. Тестото се меси до свършване на мазнината, като непрекъснато ръцете се топят в топла мазнина. Меси се до образуването на мехури. Тестото се завива и се оставя да втаса на топло. Готово е, когато обемът му се удвои. Намазват се обилно с мазнина тавичката или формите, късат се части от тестото, измесват се отново с намаслени ръце и се слагат във формите, като 2/3 от тях трябва да останат празни, за да има място за следващото втасване. След като формите се напълнят, козунаците се намазват с разбито яйце, посипват се с кристална захар и се пекат в силна фурна.

По желание  козунаците  може да се напълнят с мармалад, орехи, смесени със захар или да се сложат стафиди в тестото.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft