10-те най-важни храни, които тялото ви крещи, че иска през пролетта, за да имате железен имунитет

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
10-те най-важни храни, които тялото ви крещи, че иска през пролетта, за да имате железен имунитет
12407
Източник: http://www.economic.bg/
10-те най-важни храни, които тялото ви крещи, че иска през пролетта, за да имате железен имунитет

С настъпването на пролетта тялото ни има нужда от витамини

Имунитетът е един от най-важните механизми в нашия организъм. Без имунна система бихме загинали доста бързо в негостоприемната околна среда.

Даже да живеехме в изцяло екологично чиста планета микроорганизмите, бъкащи около нас щяха да ни погубят.

За да поддържаме имунната си система здрава и добре функционираща, необходимо е да я захранваме добре. Кои са 10-те най-полезни за имунитета храни?
 

Яйца

Жълтъкът на яйцата съдържа желязо, витамин А, витамин D – доста важни за добрия имунитет. Яйцата са една от най-питателните храни, изпълнени с полезни протеини, намиращи се в белтъка. Тези протеини предпазват от инфекции и правят яйцето устойчиво, а оттам и нашият организъм.

Тъмнозелени листни зеленчуци

Спанакът, сминдухът, амарантът, броколите, копърът, магданозът са все чудотворци по отношение на имунната система. Те са извънредно богати на желязо, витамини и минерали. Важен компонент в тях е фолиевата киселина или витамин В9, който е от голямо значение за имунитета и развиващия се плод при бременните жени.

Царевица

Царевицата е богата на фибри, витамин В12 и много фитопротеини. Добре е да се консумира поне 2 пъти седмично.

Ядки

Бадемите, орехите, фъстъците, слънчогледовите семки са доста богати на протеини, полезни мазнини, антиоксиданти, витамини, минерали и омега-3 мастни киселини – основни фактори за здравето и функционалността на имунната система. Хубавото на ядките е, че могат да се консумират и самостоятелно, и като добавка към салати, ястия и десерти.

Мед

Медът е най-добрият източник на полезни въглехидрати. Той прочиства червата от токсини и е прекрасен заместител на захарта за кафето и чая ви. Ако го смесите с някои билки като куркума, джинджифил, черен пипер дава множество лековити ползи за тялото.

Босилек

Босилекът е богат източник на жизненоважни минерали като калций, калий, цинк и множество витамини. Тази прекрасна билка има противоракови свойства. В комбинация със зелен чай той подобрява храносмилането и метаболизма.

Джинджифил

Джинджифилът помага извънредно за засилване на имунната система. Отвара от джинджифил и мед прави чудеса срещу инфекциите, настинките и грипа. Добавете и малко лимонов сок и няма да имате нужда от никакви лекарства.

Портокали

Портокалите са доста богати на витамин С, който защитава тялото от различни бактерии и микроорганизми. Витамин С подобрява още усвояването на желязо от организма. Препоръчително е да се консумират портокали 2-3 пъти седмично.

Вода

Водата е живителната течност, така нужна на тялото за правилното му функциониране. Тя поддържа тялото добре хидратирано и регулира температурата вътре в него. По този начин имунната система се стимулира и е много по-лесно да се справим с инфекциите, ако възникнат такива. Пийте по литър и половина вода на ден!

Сладки картофи

Сладките картофи са един от най-богатите „доставчици“ на витамин А сред растителните храни, наред с морковите. В сладките картофи се съдържат още фолиева киселина и фибри. Яжте ги варени или печени, тъй като хранителните им качества се запазват най-добре по този начин.
 

Източник: Kmeta.bg

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft