100 тона заразено пилешко със салмонела са внесени в България

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
100 тона заразено пилешко със салмонела са внесени в България
2262
Източник: nova.bg
100 тона заразено пилешко със салмонела са внесени в България

Над 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша е достигнало българския пазар. Информацията беше потвърдена от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Голямата част от месото е било предназначено за преработватели, които допълнително работят с него – обработват го топлинно или се влага в колбаси.

Има и месо, което вече е стигнало до трапезата на българина.

Служител на детска ясла в Русе е причинител за салмонелата и заболяването на децата

"Да, реално има хора, които са купили това месо. Това е един период, който не може да бъде спрян. Нашите инспектори извършват проверка на местата. По партиди вероятно могат да разберат. Но не сме обявявали партидни номера”, каза д-р Кремена Стоева - дирекция “Контрол на храните”, БАБХ

От Агенцията обясняват, че ако месото бъде обработено топлинно, при температура по-висока от 70 градуса – опасност вече няма.

Проверяват фуражна суровина от Бразилия със съмнение за салмонела

От БАБХ обявиха, че засилват проверките на месото от този производител, което идва в страната ни. Всички пратки ще бъдат подложени на лабораторен анализ за салмонела.

Първото предупреждение за заразеното месо у нас е получено през март, а до края на октомври нотификациите са станали 6. От края на октомври  до момента са получени още 10 съобщения по системата.

Във всички нотификации за месец ноември е засегнат един полски производител. Всяка нотификация се отнася за конкретни партиди. Получатели в България са различни компании, които се занимават с преработка и търговия, съобщават от БАБХ.

По всички случаи са предприети мерки незабавно след получаване на информацията, че България е засегната страна. В рамките на 24 часа се извършват проверки на място в обектите и се прави пълно проследяване на засегнатите партиди. Уведомяват се и всички клиенти, закупили от тях. И се възбраняват количествата, налични на пазара. В предприятията, преработили замърсена суровина допълнително се извършват почистване и дезинфекция.

Проверките на агенцията са установили, че голяма част от месото е предназначена за термична преработка. Салмонелните бактерии се унищожават при температурна преработка, поради което термично обработените продукти не представляват риск за здравето на хората, казват още от БАБХ.

Други засегнати държави-членки на ЕС са Белгия, Италия, Германия, Холандия, Дания, Ирландия, Латвия, Литва, Естония, Финландия, Хърватска, Чехия, Франция, Словакия, Великобритания, Румъния, Унгария, Норвегия, Словения, Австрия, Испания, Гърция, Кипър.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft