12 вкусни рецепти за Содена питка на Бъдни вечер

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
12 вкусни рецепти за Содена питка на Бъдни вечер
610833
12 вкусни рецепти за Содена питка на Бъдни вечер

Содена питка рецепта

2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л.

сол
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
паричка и върбова клонка

Начин на приготвяне

Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода се замества меко тесто. Овалва се в брашно и почива 10 минути. В тестото се поставят паричката и върбовата клонка, завити във фолио. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, като се оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се прави кръст отгоре върху питката. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

* На когото се падне паричката, той ще носи парите и ще се грижи за семейството, а клонката е за здраве и берекет.

Содени хлебчета със сирене

3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. натрошено сирене
сол
масло

Начин на приготвяне

В дълбок съд се изсипват брашното, киселото мляко с прибавената към него сода и сиренето. Добавя се сол и се омесва тесто. От него се оформят 6 питки, които се подреждат в намазнена тава. Върху всяка питка се прави разрез и се поставя парченце масло. Пекат се в загрята до 250 С фурна за около 20 минути.

Содена питка с газирана вода

500-550 г брашно

300-350 мл газирана вода
5 с.л. олио
3 с.л. лимонов сок
1 и 1/2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат

Начин на приготвяне

Пресява се 3 пъти 500 г брашно (4 ч.ч. от 200 мл) и солта. Прави се кладенче в средата, в което се поставя захарта. В чаша се разтваря содата в лимоновия сок. Шупналата смес се изсипва в кладенчето. Постепенно се прибавя 300 мл леко затоплена газирана вода. Замесва се тесто. Ако е необходимо се прибавя още от газираната вода. При мен 300 мл бяха достатъчни. Поставя се върху леко набрашнен плот. Омесва гладко и меко тесто и се оформя на топка. Поставя се в намаслена или покрита с хартия за печене тава с диаметър 20 см. Разстила се равномерно и се намазва с олио (зехтин). Пече се в предварително загрята фурна, на 170-180 градуса С. Изпечената питка, гореща, отново се намазва с мазнина (ползвах зехтин). Покрива се с кърпа и се оставя да поизстине върху решетка. 

Содени питки със сирене

2 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. натрошено сирене
2 ч.л. сода бикарбонат
2 щипки сол
4 ч.ч. пресято брашно
2 с.л. маргарин

Начин на приготвяне

В дълбока купа се смесват всички продукти и се забърква много гъста каша. С лъжица се взема от кашата, колкото яйце, и се поставя в намазнена тава. Върху всяка топка се поставя в средата по малко маргарин и се пече в предварително загрята фурна.

Содени питки рецепта

1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. натрошено сирене
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 бр. яйце
1 ч.л. сода бикарбонат
масло

Начин на приготвяне

Содата се разбърква с киселото мляко. В брашното се изсипват млякото, яйцето и сиренето. От тестото се правят топки колкото яйце, прави се дупка в топчето тесто и се слага масло. Слагат се в намаслена тавичка и се пекат на 200 С.

Содена питка с паричка

1 кг брашно

500 г кисело мляко
1 ч.л. (5 г) сода
3 с.л. (30 мл) олио
1 ч.л. (5 г) сол

Начин на приготвяне

В пресятото в дълбок съд брашно се прави кладенче и в него се сипва разбърканото кисело мляко със содата. Прибавят се олиото и солта. Замесва се тестото и се доомесва на плот, поръсен с брашно. Преди окончателно да се омеси се слага парата (много добре измита и попарена с вряла вода) и се омесва на гладка топка. Слага се в намазаната с олио тава и леко се разплесква с ръка. С вилица се начертава кръст и се бодва на няколко места. Пече се в умерена фурна около 30 минути. След като се изпече се изважда върху кърпа, завива се да се задуши и отгоре може да се сложи още една кърпа. Така стои докато поизстине и след това се слага в сахан или подходяща чиния и се слага на масата.

Содени питки рецепта

400—450 г брашно
1 бр. яйце
3 с.л. (30 мл) растително масло
1 ч.л. (5 мл) оцет
200 г кисело мляко
щипка сол
1 ч.л. (5 г) сода бикарбонат

Начин на приготвяне

В пресятото в дълбок съд брашно се прави вдлъбнатина и в нея се слагат растителното масло, оцетът, яйцето, солта и киселото мляко, разбито със содата. Замесва се тесто и се обработва 5-6 минути върху набрашнена плоскост. Разделя се на две равни части, които се оформят на питки с диаметър 18-20 см, набождат се с вилица на няколко места, слагат се върху тавичка, намазана с растително масло (само под питките) и се пекат в силно загрята фурна до порозовяване (около 20 минути). Изпечените питки се увиват в кърпа. Поднасят се с краве масло, овче сирене и чубрица.

Содена питка за Бъдни вечер

1.5 кг брашно
3 бр. яйца (единия жълтък за намазване)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. бира
250 г кисело мляко
3 с.л. олио

Начин на приготвяне

Брашното се пресява два пъти и към него се добавя содата. Прави се кладенче и в него се налива сместа от разбитите яйца, кисело мляко, олио, сол, захар и бирата. Меси се меко тесто, което се оставя да си почине около 20 минути. Отгоре се украсява с фигурки подходящи за празника (корабче, риби). Намазва се с отделения жълтък и се надупчва с вилица (за да не се спука). Пече се в умерена фурна. Когато е готова се наръсва леко с вода и се завива с кърпа.

Чубренки

4 бр. яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. мас (масло или маргарин)
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
200 г сирене
1 с.л. чубрица
брашно за меко тесто

Начин на приготвяне

От изброените продукти се меси тесто. Оставя се на топло за 20 минути да почива. От тестото се оформят топки, с големина на малка ябълка и се нареждат на разстояние в намазана с олио тава. В средата на всяка топка, с пръст се прави вдлъбнатина, в която се слага по малко от използваната мазнина. Пекат се в умерена фурна.

Содени питки с риган

3 ч.ч. брашно
1 бр. яйце
1 ч.ч. студена вода
3 с.л. кисело мляко
 2 с.л. зехтин
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
1 с.л. риган
1 скилидка чесън
маслини (според броя на питките)

Начин на приготвяне

Скилидката чесън се накълцва на много ситно. Содата се погасява в киселото мляко (в малка чашка, например). В дълбока купа се разбъркват заедно всички съставки, без маслините, до получаване на много меко, лепкаво тесто, ако е необходимо се прибавя още брашно, зададеното количество брашно е приблизително. Тестото се оставя в хладилник за 30 минути и след това с мокри или намазнени ръце се оформят малки питки, които се подреждат на разстояние в намазнена тава. На всяка питка се забожда маслина. Пекат се в умерена фурна до покафеняване. Тестото е за малко количество питки. Може да се оформи като една питка в неголяма тава.

Ирландски хляб със сода

200 г брашно
150 г пълнозърнесто брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
250 мл хладко прясно мляко

Начин на приготвяне

Предварително загрейте фурната до 200С. Сипете двата вида брашно, содата бикарбонат, бакпулвера и солта в голяма купа. Направете кладенче в средата и налейте мляко, за да се получи меко, но стегнато тесто. Поръсете кухненския плот с брашно и леко размесете тестото за 2-3 минути. Оформете го на кръгъл хляб. Прехвърлете го в тава, намазана с масло. Печете 15 минути, после намалете фурната до 180С и печете още 15 минути (докато стане златистокафяв и започне да кънти на кухо, когато го почукате отдолу). Извадете хляба и го увийте в кърпа, докато стане време да го сервирате.

Бърза содена питка

3 ч.ч. брашно
200 г кисело мляко
1 ч.л. сода
1 бр. яйце
1 с.л. олио
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне

Киселото мляко, содата, яйцето и олиото се разбиват. След това сместа продължава да се бърка, като постепенно се добавя брашното. Тестото става меко и се прави на топчета, които се слагат в намазнена тавичка. Пече се в умерена фурна.

 

 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft