3 вида вечеря, които ще елиминират водата от тялото и ще подобрят работата на лимфата: По съвета на известен пластичен хирург

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
3 вида вечеря, които ще елиминират водата от тялото и ще подобрят работата на лимфата: По съвета на известен пластичен хирург
906
Източник: За Жената
Снимков материал: Shutterstock
3 вида вечеря, които ще елиминират водата от тялото и ще подобрят работата на лимфата: По съвета на известен пластичен хирург

Рецептите, които ви предлагаме за вечеря със съветите на известен пластичен хирург, имат страхотен ефект върху тялото.

Колко пъти сте се събуждали с чувство за тежест в тялото, подут корем и подуване на краката и сте си мислили – „Сигурно съм качила килограми“? Вярно е, че излишното тегло често няма нищо общо с мазнините, а с натрупаната вода в тялото. Задържането на течности може да е резултат от неправилно хранене, твърде много сол, липса на упражнения или хормонални промени, но има един прост начин да помогнете на тялото да се отърве от това „скрито тегло“ – чрез умно разработени вечери.

Тези 3 леки и вкусни вечери , препоръчани от известния пластичен хирург д-р Джоузеф Круз, помагат на тялото да се пречисти, активират лимфата и храносмилането, намаляват подуването на корема и целулита и същевременно ви оставят сити и доволни .

Говорим за ястия, богати на зеленчуци, фибри, протеини и естествени диуретици, които нежно и здравословно „изсушават“ излишната вода, без да изчерпват тялото.

Ако искате да се събуждате по-леки сутрин, с по-плосък корем и повече енергия - тази седемдневна вечерна рутина може да бъде идеалното ви начало.

1. Пилешка салата с краставица и магданоз

Основна информация:

Количество: за 2–3 души
Време за приготвяне: 15 минути
Време за готвене: ~10 минути (пилешко филе)
Трудност на приготвяне: лесно
Кухня: лека, салата като основна вечеря
Калории на порция: ~350 ккал

Съставки:

  • 300 г пилешко филе, печено на скара или на скара без кожа
  • 1 голяма краставица, нарязана на кръгчета
  • 1 голяма шепа пресен магданоз, едро нарязан
  • Сок от ½ лимон
  • 1 супена лъжица зехтин
  • Сол и черен пипер минимално

пиле с аспержи

Снимка: Shutterstock

Подготовка:

Изпържете филетата на тиган или скара, овкусете с малко черен пипер и малко сол. Оставете да се охладят леко и след това нарежете.

В голяма купа смесете краставицата, магданоза и нарязаното месо.

Добавете лимонов сок, зехтин, разбъркайте и сервирайте.

Защо помага: Краставицата съдържа много вода и по-малко сол, магданозът е естествен диуретик, а пилешкото месо осигурява качествен протеин без твърде много наситени мазнини.

2. Тофу сирене със зеленчуци (тиквички, чушка, аспержи)

Основна информация:

Количество: за 2 души
Време за приготвяне: 10 минути
Време за готвене: ~10 минути
Трудност на приготвяне: лесно
Кухня: вегетарианска/вегетариански вариант
Калории на порция: ~380 ккал

Съставки:

  • 200 г тофу, нарязано на кубчета
  • 1 тиквичка, нарязана на кръгчета
  • 1 червена чушка, нарязана
  • 100 г аспержи, почистени
  • 1 супена лъжица соев сос с ниско съдържание на сол
  • 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  • 1 чаена лъжичка зехтин
  • Пресен кориандър или магданоз за поръсване

пресни аспержи

Снимка: Shutterstock

Подготовка:

Загрейте зехтина в тиган, добавете чесъна и запържете за ~30 секунди.

Добавете тофуто и го запържете до златисто кафяво.

Добавете тиквичките, чушката и аспержите, запържете за кратко, докато зеленчуците омекнат.

Изсипете соев сос с ниско съдържание на сол, разбъркайте.

Сервирайте, поръсено с кориандър или магданоз.

Защо помага: Зеленчуци, които са естествени диуретици (аспержи, тиквички) и тофу като протеин без много наситени мазнини - идеална комбинация за вечеря, която подпомага елиминирането на излишната вода.

3. Печена пъстърва със зелен грах и лимон

Основна информация:

Количество: за 2 души
Време за приготвяне: 10 минути
Време за печене: ~20 минути
Трудност на приготвяне: средна
Кухня: риба + зеленчуци
Калории на порция: ~400 ккал

Съставки:

  • 2 цели пъстърви, почистени (~180 г всяка)
  • 200 г зелен грах (може и замразен)
  • Сок от ½ лимон
  • 1 супена лъжица зехтин
  • Сол и черен пипер минимално
  • Прясна мащерка или магданоз

пъстърва с лимон

Снимка: Профимедия

Подготовка:

Загрейте фурната до 200°C.

Подправете пъстървата със сол, черен пипер, лимонов сок и зехтин.

Печете около 15-20 минути, докато рибата е готова.

През това време сварете граха (~3–4 минути), отцедете го, овкусете с малко олио и магданоз.

Сервирайте рибата с грах и допълнителен лимон.

Защо помага : Рибата е източник на протеини и омега-3 мазнини, които подпомагат метаболизма, грахът е зеленчук с фибри и вода, които помагат за изхвърлянето на излишните течности.

Допълнителни съвети на д-р Круз за изхвърляне на течности от тялото и срещу подуване на корема:

1. Пийте вода, спрете алкохола и кофеина

Ако сте загрижени за излишната вода в организма си, проблемът вероятно е по-сложен от простото спиране на приема на вода. Много напитки на водна основа действат като естествени диуретици – съединения, които увеличават производството на урина, но всъщност могат да нарушат водния баланс и да доведат до натрупване на течности в други телесни тъкани. Например, що се отнася до алкохола и кофеина, стойте далеч от тях!

„Въпреки че кофеинът е диуретик, който ще ви накара да уринирате повече, той не помага за намаляване на отока. Алкохолът съдържа захар, което може да доведе до засилено възпаление и подуване“, казва лекарят.

отслабване корем

Снимка: Printscreen Youtube / getfitbyivana

2. Яжте достатъчно храни, богати на калий

Ако се опитвате да отслабнете, може би е време да се запасите с банани.

„Калият регулира натрия в тялото и следователно може да намали задържането на вода“, казва д-р Круз, добавяйки: „ Храните, богати на калий, включват авокадо, шамфъстък, спанак, къдраво зеле, сладки картофи, гъби, артишок, копър, брюкселско зеле и рукола.“

Д-р Джоузеф Круз също препоръчва консумацията на манго, домати и ядки.

„Когато магнезият, калият и натрият са извън баланс, задържането на вода и дехидратацията могат да възникнат едновременно“, предупреждава Дийн. „Надбъбречните (стресови) жлези са основните жлези, които транспортират тези соли, като калият и магнезият влизат в клетките, а натрият излиза от тях.“

3. Избягвайте солени храни

Това изглежда очевидно, нали? Избягването на солени храни може да помогне за намаляване на задържането на вода и да подобри подуването на корема по време на менструация, казва Круз.

Голяма част от дневния ни прием на сол идва от прекалено преработени храни като чипс и снаксове, както и от бързо хранене. Въпреки че е добре в умерени количества, когато човешкото тяло приема твърде много сол, това повишава кръвното налягане и намалява способността му да отделя излишната вода.

едра сол

Снимка: Shutterstock

4. Намалете приема на въглехидрати

„Въглехидратите като хляб, бял ориз и паста задържат вода“, казва Круз. „Опитайте се да намалите приема на въглехидрати и подуването на корема вероятно ще намалее.“

Заменете въглехидратите с добри мазнини , като авокадо и кокосово масло, и избягвайте трансмазнините.

„Консумацията на нисковъглехидратна диета изхвърля водата, като намалява възпалението и нивата на гликоген“, добавя лекарят.

5. Кажете „не“ на пържените храни, но „да“ на омега-3 мастните киселини

„Мазните или пържените храни съдържат омега-6 мастни киселини (лошите мастни киселини) и нямат същите противовъзпалителни свойства като техните приятели омега-3 мастни киселини“, казва д-р Круз.

Храни и съставки за готвене като сьомга, кокосово масло и екстра върджин зехтин съдържат омега-3 мастни киселини. Зенхаузерн добавя, че омега-3 мастните киселини директно се борят с отока, както и с възпалението.

пържено пиле

Снимка: Shutterstock

6. Яжте много фибри

„Фибрите регулират храносмилателната система и предотвратяват запека“, казва Ганс. „Храни като древни зърнени храни (киноа, просо, ечемик, фаро) и пълнозърнести макаронени изделия, грах, целина и цвекло могат да помогнат за намаляване на подуването на корема“, обяснява лекарят.

Също така помислете за увеличаване на приема на аспержи. Д-р Круз казва, че те съдържат аспарагин, аминокиселина, която е диуретик и е известна с това, че лекува подуване и задържане на вода, свързани с ПМС.

Съдържа и много фибри, които помагат за прочистване на стомашно-чревния тракт и намаляване на подуването на корема.

Целината е богата и на фибри, а също така съдържа ензими, които действат едновременно като диуретик и слабително, според Лангдън.

7. Яжте диня

„Динята има много високо съдържание на вода (92 процента) и съдържа антиоксиданти, заедно със зеаксантин и криптоксантин. Цитрулинът е аминокиселина, която отпуска кръвоносните съдове, което намалява налягането върху стените им. Това намалено водно налягане предотвратява задържането на вода в тъканите, което причинява оток или подуване“, съветва д-р Круз.

8. Яжте цитрусови плодове и джинджифил

Портокалите, лимоните и лаймите съдържат минерали и ензими, които карат бъбреците да отделят вода.

„ Те са и киселинни, което намалява натриевото натоварване, което причинява задържане на вода “, казва д-р Круз.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft