3 мита за млякото, в които трябва да спрете да вярвате (и 3 реални опасности)

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
3 мита за млякото, в които трябва да спрете да вярвате (и 3 реални опасности)
6146
3 мита за млякото, в които трябва да спрете да вярвате (и 3 реални опасности)

Въпреки факта, че млякото е включено в списъка на основната хранителна кошница, в информационното пространство все повече се появява информация за неяснотата на неговата полезност. Но доколко е вярно или невярно всичко, което четем/слушаме в медиите?

Млякото е достъпен, евтин и доста засищащ продукт. Той присъства в диетата на много от нас почти всеки ден. Въпреки това, напоследък се появяват все повече и повече информации, че този продукт носи повече вреда , отколкото полза . Кое от това е вярно и кое е лъжа, нека разберем с Татяна Пономарева, физиотерапевт в клиниката Premium Aesthetics.

Мит №1: Пиенето на мляко е вредно за възрастни

В този случай всичко е много индивидуално. Млякото всъщност съдържа две вещества, които доста често провокират реакция на хранителна непоносимост – млечната захар лактоза и протеинът казеин.

Хранителната непоносимост може да се изрази в симптоми на настинка (хрема, кашлица), болки в ставите и стомашно-чревни симптоми (диария или запек, болки в корема, метеоризъм). Наличието на хранителна непоносимост може надеждно да се потвърди чрез подходящ анализ. Ако се потвърди, наистина е по-добре да се въздържате от пиене на мляко. Ако не, в разумни граници може да се включи в ежедневната ви диета.

Мит №2: Млякото е единственият източник на калций

Наистина млякото е един от най-достъпните източници на калций, но също така е важно да се разбере, че далеч не е единственият. Например, този микроелемент е изобилен в сусамовите семена, бобовите растения и зеленолистните зеленчуци. Ако изберете мляко, изберете опаковка с масленост 2,5% - тя е оптимална за усвояването на калция и мастноразтворимите витамини, съдържащи се в този продукт.

консумация мляко

Мит №3: Млякото трябва да се консумира отделно от другите храни.

Правилата за комбиниране на мляко с други продукти са много условни. Здравото тяло произвежда различни ензими, които могат да усвояват хранителни вещества във всяка комбинация. Друг е въпросът, когато в работата му възникнат неизправности, т.е. някои ензими се произвеждат повече, а други по-малко. Ето защо сложните ястия са добри за някои, но за други тази опция вече не е приемлива поради начина, по който работят ензимните системи. Все още не са научно обосновани единни правила за съвместимост на продуктите, които да са подходящи за всички.

Факт №1: Млякото увеличава риска от развитие на тумори

Млякото съдържа инсулиноподобен растежен фактор 1 (IGF-1), хормоноподобно вещество, което осигурява бърз растеж на различни тъкани, което е особено важно в ранна детска възраст. Възрастните трябва да бъдат много внимателни, когато приемат това вещество в големи количества с храна. И това се дължи преди всичко на неговия стимулиращ ефект. IGF повишава риска от образуване на доброкачествени и злокачествени тумори - особено ако има предразположеност към тези процеси. 

Важно: благодарение на съвременната селекция, насочена към увеличаване на добива на мляко, количеството IGF в кравето мляко сега е по-високо, отколкото преди няколко десетилетия.

прясно мляко опасности

Факт №2: Млякото увеличава възпалението

Това е още една особеност на действието на IGF-1, която трябва да се има предвид от хора с проблемна кожа. Това вещество стимулира образуването на себум, чийто излишък разширява порите. IGF също води до прекомерно делене на кожни клетки, което причинява хиперкератоза. Всичко по-горе провокира появата на акне, комедони и други възпалителни елементи по кожата.

Факт №3: Любителите на мляко често изпитват подуване

Как може да се появи оток поради консумация на мляко? Факт е, че този продукт увеличава производството на инсулин. Концентрацията му в кръвта се увеличава, както и нивото на надбъбречния хормон алдостерон. А този хормон задържа натрий и в резултат на това - вода в тялото.

Като цяло, освен ако нямате непоносимост към млякото, разумната консумация на този продукт не е забранена. Отрицателните последици от яденето на всяка храна, като правило, се свързват точно с нейния процент от общото количество в ежедневната диета. 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft