Заключението на експертите е, че ключът е в умерената консумация и внимателния подбор на ферментирали млечни продукти.
Правилният избор може да допринесе за здравето, докато грешният може да има обратен ефект.
Много лекари подчертават, че редовната консумация на ферментирали млечни продукти, богати на полезни бактерии за чревната микрофлора, е основата на здравословния начин на живот и правилното хранене.
Д-р Дария Русакова предупреждава, че някои ферментирали млечни продукти могат да имат отрицателно въздействие върху здравето и че трябва да ги консумирате с повишено внимание. Тя е съставила списък с млечни продукти, които вместо да подобрят здравето ви, могат да навредят повече.
Снимка: pixabay
1.
Киселото мляко, което съдържа различни изкуствени добавки, не е истински млечен продукт, защото съдържа значително повече въглехидрати от естествено ферментиралите млечни продукти. Добавки като захар, ароматизанти и изкуствени подсладители могат да повлияят негативно на усвояването на калций, като същевременно увеличават приема на захар в организма. Следователно, такова кисело мляко напомня повече на сладки неща, отколкото на здравословен млечен продукт.
2. Млечни продукти без мазнини
Въпреки че много хора вярват, че продуктите с намалено съдържание на мазнини са здравословни, истината е различна. За да се постигне подходяща текстура на тези продукти, често се добавя нишесте, което е богато на калории и може да има подобен ефект върху организма като въглехидратите. Освен това, обезмаслените млечни продукти не дават усещане за ситост, но могат да стимулират апетита и да повишат нивата на кръвната захар, което може да доведе до определени проблеми с теглото.
Снимка: pixabay
3. Заквасена сметана
Заквасената сметана с високо съдържание на мазнини (25-30 процента) е една от трудно смилаемите храни, които могат да увредят панкреаса и черния дроб. Това обаче не означава, че трябва напълно да я елиминирате от диетата си, но трябва да я избирате внимателно, т.е. използвайте заквасена сметана с 10 до 15 процента мазнини, за да избегнете проблеми и да намалите риска от развитие на стомашно-чревни заболявания.