42-годишна жена оцеля повече от 20 часа при -20 градуса над Седемте езера-Ето развръзката

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
42-годишна жена оцеля повече от 20 часа при -20 градуса над Седемте езера-Ето развръзката
5271
42-годишна жена оцеля повече от 20 часа при -20 градуса над Седемте езера-Ето развръзката

42-годишната кюстендилка Кремена М. оцеля по истинско чудо, след като прекара повече от 20 часа на -20 града в района на Седемте рилски езера.

Изчезването на жената вдигна на крак планинските спасители в района, които разбират, че туристката не се прибрала вечерта в хижа „Иван Вазов“.

„Сутринта се качихме към хижата и забелязахме, че чантите й стояха непокътнати пред входа. Поразпитахме хората на влека и в хижата и разбрахме, че е на някаква жена, която е дошла вчера, но не е нощувала там. Решихме да проверим все пак за какво става въпрос, че сигнал нямаше в централата. Свързахме се с хижа „Ловна“, защото допуснахме, че може да е отишла натам, но нямаше такъв турист“, разказаха участници в издирвателните действия. След като намират чантата й с храна и вода, решават да потърсят и някакви координати с нея. Намират договор с мобилен оператор и решават да позвънят на посочения номер.

Развръзката

„Звъннахме на номера, даваше свободно, но нямаше отговор. Веднага подадохме сигнал към централата на ПСС към БЧК с данните от договора, за да се направи локализация чрез мобилния оператор. След 5-6 минути получих обратно обаждане от номера и тогава осъществихме контакт с жената. С немощен глас успя да обясни, че се намира на един хълм над старата хижа, лежи и не си чувства краката от кръста надолу“, обясни планинският спасител Божидар Джокин. Той заедно с колеги се насочват към района. Заради гъстата мъгла обаче се наложило продължителен обход на района. Едва около 14 часа вчера спасителите откриват Кремена в основата на връх Харамията, свила се зад една скала. Единственото, което обяснила било, че получила СМС да върви по Божията пътека и да прекара нощта под открито небе.

Чудото

„Това е истинско чудо. Повече от 20 часа тази жена е прекарала на 2300 метра надморска височина при минус 20 градуса. Това, че не е заспала я е спасило от сигурна смърт. Колегите веднага подадоха сигнал, че е локализирана и са предприели действия, за да я затоплят, а ние тръгнахме с шейната и носилката-влечка, за да ги пресрещнем, тъй като е невъзможно да бъде свалена само от двамата“, обясниха още спасителите на кюстендилката.
Те свалят жената до Паничище, където по спешност я поема линейка. Заради прекараното време в студа 42-годишната кюстендилка получила тежко увреждане на краката. „Краката й бяха видимо измръзнали. Не чувстваше нищо. Снощи тя беше транспортирана до Пирогов, дано успеят да й спасят крайниците. Най-важното за нас е, че е жива и успяхме да я спасим“, коментира още Джокин. По негови думи жената не е била добре екипирана, била с тънки дрехи и неподходящи обувки. „С такова облекло човек може да се движи само в градски условия, но не и в планината. Да не говорим, на такава температура и височина“, обясниха още от ПСС – Дупница.
В акцията по спасяването на Кремена са участвали още Иван Тушев, Борислав Ранков, Станислав Попов-Тачи и Георги Илков-Темето, както и спасителното куче Ектор. Те отново отправиха апел към туристите да не предприемат подобни рискови преходи, да бъдат добре запознати с планината и винаги с подходяща екипировка, защото подобни рискове могат да костват здравето и живота им.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft