Тази рецепта за Печена зеленчукова мозайка с тиквички е перфектната комбинация от простота и вкус, идеална за летните дни, когато пресните зеленчуци са в изобилие.
Бързо за приготвяне, но богато на аромати, това ястие ще зарадва сетивата ви и ще се превърне в любимо във вашата кухня.
Следвайте тези стъпки, за да създадете вкусно и здравословно ястие, което ще впечатли всички около вас. Ето какво ви е необходимо:
Печена зеленчукова мозайка с тиквички
Необходими съставки:
- 3 яйца
- 150 мл мляко
- 2 тиквички
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2 скилидки чесън
- 1 жълта чушка
- 1 домат
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер
- 1/2 чаена лъжичка куркума
- 1 чаена лъжичка италианска подправка
- 2-3 стръка зелен лук
Приготвяне:
1.
2. Нарежете тиквичките на тънки кръгчета или кубчета, посолете ги и ги оставете да престоят 10 минути. След това отцедете излишната течност.
3. Нарежете лука на малки кубчета. Настържете моркова на едро ренде. В тиган на среден огън загрейте зехтина и запържете лука и моркова за 3-5 минути, като разбърквате от време на време.
4. Нарежете ситно скилидките чесън и ги добавете в тигана. Пържете още 2 минути, като внимавате чесънът да не изгори.
5. Нарежете жълтата чушка и домата на кубчета и ги добавете в тигана. Разбъркайте и овкусете с черен пипер и италиански подправки. Гответе за кратко, около 1-2 минути.
6. В купата с яйцата и млякото добавете запържените зеленчуци и отцедените тиквички. Разбъркайте добре всичко.
7. Прехвърлете сместа в тава за печене, намазнена с малко зехтин. Подредете кръгчета домати, ситно нарязан зелен лук и малко настъргано сирене отгоре.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 25-30 минути или докато ястието стане златистокафяво.
Снимка: YouTube
8. Сервирайте ястието горещо, гарнирано с пресен зелен лук, ако желаете.
Снимка: YouTube
Добър апетит!