7 безвредни храни, които всъщност убиват здравето ви - ядете ги всеки ден

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
7 безвредни храни, които всъщност убиват здравето ви - ядете ги всеки ден
6677
7 безвредни храни, които всъщност убиват здравето ви - ядете ги всеки ден

Световната медицина отдавна знае имената на най-„коварните“ продукти . И определено не бива да са в менюто ни.

Ритъмът на живот в наше време се е ускорил толкова много, че дори трябва да се храним буквално бегом. Повечето от нас просто нямат време или дори желание да приготвят „правилните“ здравословни ястия. Ето защо често в диетата ни присъстват  полуготови продукти и различни видове бързи храни , както и други продукти, които водят до наддаване на тегло и подкопават здравето .

Павел Корпачев, фитнес блогър и автор на здравен канал, сподели с нас най-„коварните“ от тях.

Какво трябва спешно да премахнете от диетата си?

Добавена захар 

палачинки със сос

снимка
Олга/AdobeStock

Много любители на сладкото ще дадат всичко за възможността да се поглезят с още едно вкусно лакомство. В същото време, когато собственото ви здраве е застрашено, не би било зле да обмислите по-здравословни варианти за лакомства.

Захарта всъщност може да предизвика пристрастяване, да увеличи количеството глюкоза в тялото, да увеличи натрупването на мазнини и да увеличи вероятността от съдови и сърдечни заболявания.

Трябва ли изобщо да говорим за такива последствия от консумация на захар като диабет, затлъстяване и рак? А също и проблеми със зъбите поради кариес, причинен от захарта! За да избегнете всички тези опасности, по-добре е да предпочетете плодова салата, в която е най-удачно да добавите естествен мед.

Картофен чипс

картофен чипс

снимка
Нийл Лангън/AdobeStock

Дълбокото пържене гарантира на продуктите много опасния акриламид. Може да се съдържа и в картофения чипс, който е приготвен по този начин. Акриламидът увеличава вероятността от различни видове онкологични заболявания.

Но ако питаете голяма любов към чипса, можете просто да го приготвите у дома. За целта е достатъчно да поръсите тънки резени картофи със зехтин, леко да ги посолите и да ги запечете във фурната. Вкусът няма да бъде по-лош от този на закупения чипс, но за тялото той ще бъде много по-безопасен.

Месо от барбекю и скара, както и шишчета

шишчета на барбекю

снимка
Володимир Шевчук/AdobeStock

Ароматът на месото, приготвено на огън, разбира се, е изключително изкусителен. Но преди да използвате продукта в неограничени количества, трябва да помислите за факта, че този метод на готвене води до образуването на нови вещества в месото. Най-вредните от тях са ароматните амини и въглеводородите.

Ако редовно и в големи количества ядете такова месо, шансовете за онкологични заболявания на гърдата, панкреаса и простатната жлеза се увеличават значително.

За да намалите риска, трябва да ядете продукти, приготвени на огън, по-рядко, да контролирате размера на изядената порция и да мариновате месото сами, като използвате само натурални продукти. За да се намали количеството на канцерогените, се препоръчва да се добави розмарин.

Сладки газирани напитки

газирани напитки

снимка
monticello/AdobeStock

Това е един вид най-лошия враг на човека. Отрицателното въздействие от пиенето на такива напитки се отразява на състоянието на кожата, зъбите, хормоналните нива, нивата на кръвната захар и дори емоционалното състояние.

Каквото и да казват в рекламата за безопасността на даден продукт и съдържащите се в него витамини, по-добре е внимателно да прочетете етикета.

Консервантите, оцветителите и захарта в такива напитки присъстват в конска доза. С помощта на сокоизтисквачка и блендер у дома можете да приготвите напитка с любимия си вкус. А ако наистина искате мехурчета, добавете малко обикновена газирана вода.

Месни деликатеси

месни деликатеси

снимка
Марио Елиас Муньос Валенсия/AdobeStock

Всички разновидности на пушени колбаси, шунки и други местни деликатеси съдържат огромно количество консерванти, натрий и нитрати. Тези химикали предизвикват бързо пристрастяване, увеличавайки риска от диабет, рак и сърдечни заболявания. Поведенческите разстройства също се считат за страничен ефект.

Да ядете или не такива продукти - решете сами. Но ако не е възможно да се намери доверен продавач, от когото те ще се различават по качество и безопасност, тогава е по-добре да ги изоставите завинаги.

Бял хляб и продукти от рафинирано брашно

бял хляб

снимка
glebchik/AdobeStock

Пшеничният бял хляб някога е бил продукт за аристокрацията. Промениха се не само времената, но и качеството на самия хляб. Можете да извлечете полза от пшеничните зърна само ако ги използвате в покълнала форма. Но рафинираното бяло брашно, от което се прави бял хляб, е доста вреден продукт за нашия организъм.

Не съдържа почти никакви хранителни вещества и диетични фибри. А химикалите, които водят до рафиниран бял цвят, могат да доведат до проблеми с щитовидната жлеза и вътрешните органи, както и до напълняване. Следователно яденето на пълнозърнест хляб е много по-здравословно.

Продукти фаст-фууд

фаст фууд

снимка
Syda Productions/AdobeStock

Продуктите от ресторантите за бързо хранене (т.нар. фаст фууд) имат много положителни страни - продават се буквално навсякъде, много са вкусни и не са толкова скъпи, особено ако имате нужда от лека закуска спешно и няма време за готвене. Но защо са толкова вкусни?

Почти никой продукт от типа "бързо хранене" не може без подобрители на вкуса. Към тази храна се добавят и оцветители, консерванти, подправки, сол, захар и трансмазнини. От това продуктът придобива не само ярък вкус, но и става привлекателен на външен вид. Агресивната термична обработка не оставя почти нищо полезно в него.

Но има повече от достатъчно вреда от такава храна - онкологични заболявания, излишни килограми, диабет, метаболитни нарушения, афективно разстройство и съдови и сърдечни заболявания - можете да изброявате дълго време, но струва ли си да ядете това?

Заключение

За съжаление, простото изброяване на всички опасности, свързани с такава храна, не спира никого. Особено ако човек е свикнал да яде такава храна. И само тези, които наистина се грижат за здравето си, могат да претеглят плюсовете и минусите и да се откажат от опасните продукти, преминавайки към по-полезни.

Кои от продуктите в този списък са във вашата диета?

Статията е написана с информационна цел въз основа на личен опит и научни изследвания. Информацията не може да се използва за диагностициране или лечение на здравословни проблеми. Винаги се консултирайте с Вашия лекар.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft