8 начина да се отървем от стреса, които се използват от самите психолози

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Позитивни мисли
8 начина да се отървем от стреса, които се използват от самите психолози
75218
Снимков материал: pixabay.com
8 начина да се отървем от стреса, които се използват от самите психолози

Психолозите са специалисти, които ни помагат да разрешаваме проблеми, да преодоляваме страховете и да разбираме себе си, така че да се чувстваме спокойни. Те обаче са и хора и, както всички ние, сме подложени на стрес, с който трябва да се борим по някакъв начин.

Ще ви разкажем за методите за бързо облекчаване на стреса, които се използват от самите специалисти.

 

1.

Запишете всичко, което ви идва на ум

Джон Дъфи, клиничен психолог и  автор на книга за родители, тийнейджъри, казва: "За да се премахне стреса, аз пиша. Мисли, ситуации, взаимоотношения с хора, идеи за бъдещи статии. Записвам и структурирам всичко, което ми хрумва. Този творчески процес е ефективен, защото сме разсеяни от проблемите, главата се почиства и напрежението намалява. След това вече мога да погледна нещата от нова перспектива. "

 

2. Пригответе ястие и бъдете изключително педантични при избора на съставки

Психотерапевт, писател и преподавател Джефри Самбуру използва няколко естетични начини за справяне със стреса:

"Когато съм нервн, обичам да се храня добре. Но това трябва да е задължително здравословно хранене или ново ястие за мен. Отивам в магазина, дълго време избирам подходящите съставки, след това внимателно ги нарязвам, подготвям  и бавно, с удоволствие, ям ястието. Често публикувам резултата във Facebook, така че приятелите ми ще ми завиждат! "

 

3. Стегнете всички мускули

Американският психотерапевт Кевин Чапман използва метода на прогресивна мускулна релаксация за борба със стреса, развит през 1920 г.

Принципът е прост: след всяко силно напрежение, има силно отпускане. Това означава, че трябва да натоварвате мускулите за 10 секунди, а след това 20 секунди, за да се концентрирате върху последващото усещане за релаксация.

Общо 200 упражнения са разработени за всички мускулни групи, но е достатъчно да използвате 16.  

 

4. Реагирайте правилно или изобщо не реагирайте

Психологът Сюзън Краус Уитбърн не се бори със стреса, а не да се опитва да го избегне по-рано. За това тя има мантра, която повтаря, ако се натъква на стресова ситуация. Тя казва: "Не мога да променя ситуацията, но мога да променя реакцията си към нея."

Положителната реакция към отрицателното събитие помага не само да се избягва стреса, но и да се придобие някакъв опит, ако го гледате като тест и се учите от грешки.

 

5. Спрете потока на мисли

Психологът Мартин Селигман съветва да използвате един прост и много популярен метод, за да изхвърлите ненужни мисли от главата си.

Хванете ръцете си и викайте: " Спри! Ще помисля за това по-късно!". Можете също така да носите еластична лента на китката си и да я натиснете сами (или просто да я залепите). Използвайте тези стимули, за да спрете цикъла на мислите и да отложите проблема за известно време, за известно време. След това опитайте да насочите вниманието си към необичаен предмет или занимание.

 

6. Отделете 1 час на любимото си хоби

Психотерапевтът Ейми Прьоврск съветва да отделите период от време, през който ще направите само това, което искате. Прочетете, приготвяйте,  яжте вкусни ястия - като цяло правете това, което ви харесва. Няма работа, никакви отговорности, отрицателни мисли и всичко, което не ви харесва и разваля настроението.

 

7. Стимулирайте нервите

Необичаен, но ефективен метод се основава на физиологията, предлага Тони Бернхард. Няколко пъти леко прекарайте показалеца си над устните си. Това движение засяга нервите на повърхността на устните, стимулира парасимпатиковата нервна система и помага бързо да се успокои.

 

8. Опитайте различни класически методи

Разбира се, има и класически методи за премахване на стрес и облекчаване на стрес, които също работят добре.

Така например, клиничният психолог и автор на книгата " Да живееш с депресия " Дебора Серани по време на стрес се опитва да даде на тялото си това, което иска. "Използвам всичко, което засяга чувствата. Например, мога просто да седя в колата и да слушам джаз по радиото, да боя, да лежа в гореща вана или да се наслаждавам на вкусен фин чай.

Терапевтът Джойс Мартер използва метода, практикуван от членове на групи от анонимни алкохолици: за да се разсейвате, трябва да вършите някаква продуктивна работа. Например, изчистете работното място, измийте чиниите, или поставете нещата в ред в албума. Основното нещо е, че това действие помага да се разсеете.

Психологът Сюзън Нюман смята, че няма по-добър антидепресант, отколкото да говори с приятели. И д-р Стефани Саркис използва за почистване на главата от мисли йога,0 или просто здрав сън.

 

Основният принцип

Основният принцип за премахване на стреса е напълно да абстрахирате за известно време от проблема и от всеки източник на вълнение. И колкото по-добре го получите, толкова по-скоро ще бъдете възстановени и ще сте готови за нови постижения.

И какъв е любимият ви начин да се справите със стреса? Може би имате своя уникален метод?

 
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft