95% от хората не знаят какво означават тези цифри!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
95% от хората не знаят какво означават тези цифри!
7315
95% от хората не знаят какво означават тези цифри!

Здравето на вас и вашите близки зависи от това.

На дъното на всяка бутилка или кутия обикновено има триъгълник със стрелки и по средата има число. Може би малко хора обръщат внимание на този много важен символ.

В някои семейства пластмасовите бутилки и кутии се използват повторно, за да се пресипе и съхрани вода, олио, оцет и други.

Много хора вярват, че тези пластмасови бутилки и кутии след измиване са безопасни, без да знаят, че токсичността все още е активна по време на употреба.

На дъното на бутилката, кутията с лекарството или храната обикновено има триъгълен символ със стрелки.

В средата на триъгълника е изписана цифра.

Повечето производители твърдят, че направената в техните фабрики пластмаса е безвредна, красива и удобна, че е преминала всички изпитания, че е снабдена с изискваните от закона сертификати. И слагат съответния знак на дъното на изделието.

Този знак, според повечето законодателства в света, трябва да носи информация от каква пластмаса е направен продуктът.

Въпреки това, малко хора се грижат или разбират значението на триъгълниците и тези числа.

Номер 1 PET (полиетилен терефталат). Пластмасови бутилки за напитки, когато се използват повторно, ако горещата вода е над 70 градуса по Целзий, бутилките не само се деформират, но и разтварят вещества, вредни за здравето.

Полиетиленът (№1 PET или PETE) се смята за безопасен, ако се използва по предназначение. От него се прави еднократната посуда: еднократни чинии, вилици, лъжици, чаши, в които сервират сандвичите или кебапчетата и кафето в повечето павилиони за бърза закуска. Повечето бутилки за вода и за безалкохолни напитки, както и меките опаковки за кетчуп също са направени от полиетилен. От него се правят и еднократните съдинки за микровълнови печки. Използвайте еднократно!

Внимание! Сред най-нетрайните са пластмасите, от които се произвежда еднократна посуда. Обикновено това е полиетилен терeфталат (№1 PET/E) – трайността на тази посуда е не повече от година, затова изхвърлете останалите от минали празници, те вече са остарели и от тях вероятно изтичат вредни химикали. И още: те наистина са еднократни, не ги мийте за повторна употреба. И бутилките за вода често са направени от тази пластмаса.

Учените също открили, че този пластмасов продукт, ако се използва повече от 10 месеца, може да произвежда канцерогени.

Номер 2 PEHD- полиетиленовата плътност е висока. Тези пластмасови бутилки са устойчиви на топлина до 110 градуса по Целзий, често използвани за храна, душ гел или продукти с козметика. Полиетиленът с висока плътност (№ 2 HDPE), това е мътната или бяла пластмаса, от която са направени някои бутилки за мляко, вода, сокове. 

Когато се използва повторно, трябва да се отбележи, че тъй като тази пластмаса е трудна за почистване, останалите вещества лесно се превръщат в бактерии.

Номер 3 PVC. PVC често се среща в дъждобрани, строителни материали, пластмасови изделия, въпреки че има добра пластичност, ниска цена, но обикновено може да се използва само до 81 градуса по Целзий.

Избягвайте меките варианти на тази пластмаса, тъй като „обгазява” въздуха в дома – изпуска не само фталати, но и винил хлорид, който е силно отровен безцветен газ с мутагенни и канцерогенни свойства, който се отразява и на репродуктивната система на човека.

Номер 4  LDPE - ниска плътност на полиетилена.  Продуктите, съдържащи това вещество, няма да могат да се нагряват в микровълновата печка, да избягват високи температури, защото ще освободят химикали.

 Полиетиленът с ниска плътност (№ 4 LDPE) се използва за направата на прозрачно опаковъчно фолио за храни, пликчета и торбички, както и за чаши за горещи напитки. 

Номер 5 РР (полипропиленова пластмаса) обикновено е устойчива на температури от 167 градуса по Целзий, така че може да се използва повторно в микровълнова фурна.

Номер 6 полистиренът (PS). Обикновено се използва за кутии за бързо приготвяне на ястия, кутии за бързо хранене.

Той е на второ място по токсичност (№6 PS), но само ако се подложи на висока температура.

Внимание! Някои пластмаси не издържат висока температура. На етикета много рядко пише какви градуси понасят, ако не прехвърляте 40-50 градуса, сте в безопасната зона. Съдинките от полистирен (№6 PS), които са малко по-трайни от направените от PET, например издържат само негорещи храни и напитки. Когато се нагрява, полистиренът изпуска стирен в храната, а той се смята за канцероген. Понякога готови храни се доставят именно в такива опаковки от бяла пореста материя!

 Въпреки че са силно устойчиви на топлина и студ, те не трябва да се използват в микровълнови печки, защото при нагряване освобождават химикали.

Номер 7 - Поликарбонатите, които минават като „всички други“ пластмаси, които не са включени в останалите категории (№7 Others), са не само най-енигматичните от гледна точка на безопасността, но и са широко използвани за кухненска посуда. Включително и за бебешки бутилки, бутилки за вода за многократна употреба (контейнерите за гореща и студена вода в офисите) и много други. Детски съдинки с любими герои от приказките също се правят от тази група пластмаси – включително и от пластмасата меламин.

Основните материали, от които се правят поликарбонатите, са бисфенол и фосген, а за бисфенола става дума в отделен текст. Меламинът пък се прави от формалдехид и урея и някои други химикали, но тези двата могат да се прибавят към храната при висока температура, например. Никога не претопляйте бебешката храна в пластмасов съд и в микровълнова печка, не мийте бебешката посуда в миялна машина.

По-горе е посочена много важна информация, защото тя е свързана с нашето здраве. Затова трябва да обърнете специално внимание на числото в долната част на всяко изделие от пластмаса, който купувате.

 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft