97% от хората готвят ориз неправилно! Ето защо той съдържа арсен!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
97% от хората готвят ориз неправилно! Ето защо той съдържа арсен!
97% от хората готвят ориз неправилно! Ето защо той съдържа арсен!
869
97% от хората готвят ориз неправилно! Ето защо той съдържа арсен!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Работата е там, че оризът - всеки ориз - обикновено съдържа малко количество арсен! Китайците знаят как да се отърват от него, европейците не!

Оказва се, че най-добрият начин да се отървете от следи от арсен е  да добавите повече вода в тенджерата или дори да накиснете ориза за една нощ.

Арсенът попада в ориза чрез промишлени токсини и пестициди, които остават в почвата в продължение на десетилетия.

Експертите обсъждат приемливите нива на арсен от години; през 2016 г. Европейският съюз определи нови граници.

Хроничното излагане на този елемент е свързано с редица здравословни проблеми, включително  проблеми с развитието, сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак .

Но експериментите показват, че начинът на приготвяне на ориза играе ключова роля за намаляване на излагането на това токсично, но естествено вещество.

Професор Анди Мийгър от университета „Куинс“ в Белфаст опита три начина за готвене на ориз за предаването „  Довери ми се, аз съм доктор“ по Би Би Си .

В първия той използва съотношение от две части вода към една част ориз, така че водата да се изпари по време на готвене.

Във втория случай той взел пет части вода към една част ориз; когато излишната вода била отцедена, съдържанието на арсен се оказало спаднало почти наполовина.

А при третия метод, когато оризът е бил накиснат за една нощ, концентрацията на арсен е намаляла с 80%!

И така, ето как да сготвите правилно ориз:

  • Измерете необходимото количество сух ориз.
  • Накиснете го във вода за една нощ.
  • Изплакнете обилно ориза, докато водата стане бистра.
  • Подсушете добре.
  • Сложете ориза в тенджера в съотношение 5 части вода към 1 част ориз (плюс щипка сол) и разбъркайте.
  • Оставете да заври, намалете котлона на слаб огън и покрийте плътно тенджерата с капак.
  • Гответе на слаб огън за 10-15 минути, без да отваряте капака.
  • Разрохкайте сварения ориз с вилица.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft