Като ме напъплят неочаквани гости, винаги имам тези 3 СПАСИТЕЛНИ рецепти под ръка - готови са, докато мигнеш!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Като ме напъплят неочаквани гости, винаги имам тези 3 СПАСИТЕЛНИ рецепти под ръка - готови са, докато мигнеш!
Като ме напъплят неочаквани гости, винаги имам тези 3 СПАСИТЕЛНИ рецепти под ръка - готови са,...
49005
Като ме напъплят неочаквани гости, винаги имам тези 3 СПАСИТЕЛНИ рецепти под ръка - готови са, докато мигнеш!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Всяка домакиня има нужда в готварския си арсенал от бързи и лесни рецепти за закуска. Те ще ви спасят в непредвидени ситуации, а може спокойно да заместят и нормален обяд или вечеря, защото са достатъчно питателни и апетитни.

Предлагаме ви три спасителни рецепти за неочаквани гости - заливен пай с месна плънка (разбира се, вие можете да го приготвите с плънка по ваш вкус, сладка или солена), питки-апетитки , както и за  кифлички с вкусна заливка :

Заливен пай с кайма

Продукти: 

2 яйца

½ чаена лъжичка сол

1 чаша (от 250 мл) кисело мляко със стайна температура

1 чаша брашно

1 чаена лъжичка сода бикарбонат (или бакпулвер)

За плънката: 

300 г кайма

2-3 глави лук

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:  

Съставките са за малка формичка или тава, но можете да ги удвоите или утроите в зависимост от количеството, което искате да получите. Смесете киселото мляко със содата и оставете да престои 5 минути. След това добавете останалите съставки за тестото и разбъркайте добре.

Тавата, в която ще печете пая, се намазва с олио или масло, поръсва се малко с брашно, като се изтръсква излишното. И така, както споменах, за това количество не ви трябва голяма тава (аз използвам кръгла 20 см.), а за двойно количество използвайте по-голяма.

Изсипете половината от тестото в тавата, разпределете равномерно плънката, след което изсипете втората част от тестото отгоре. Сложете да се пече в загрята фурна и печете 40 минути на 170 градуса.

заливен пай с кайма

Питки-апетитки

Продукти: 

500 г брашно

180 мл топло прясно мляко

2 яйца

60 мл топла вода

1 ч.л. сол

1 с.л. захар

2 ч.л.суха мая

50 г разтопено масло

1 жълтък

2 с.л.прясно мляко - за намазване

Приготвяне:

В купа се смесват брашното, солта, захарта и сухата мая. След това добавете мляко, вода и яйца към тази смес, след което омесете гладко тесто. Тестото трябва да е меко и леко да лепне за ръцете, не много.

След като го омесите, оставете тестото да втаса на стайна температура, покрито с фолио, докато удвои обема си. Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и омесете отново леко. Оформете руло и го разделете на 5 части, като от всяка част оформете топка.

След това леко сплескайте топчетата с длан и ги наредете в тава, застлана с хартия за печене. Покрийте ги с кърпа и ги оставете за 15 минути. След това ги залейте отгоре с разбит жълтък с малко мляко и поръсете със сусам. Печете ги в загрята фурна на 200 градуса, около 15-20 градуса или според фурната.

питки-апетитки

Пухкави питчици с млечна заливка

Продукти: 

100 мл топло прясно мляко

1 супена лъжица суха мая

1 супена лъжица захар

100 мл топла вода

100 мл олио

1 белтък

550 г брашно

1 чаена лъжичка сол

За заливката: 

200 мл кисело мляко

2 супени лъжици сметана или квасено мляко

1 жълтък и сусам за поръсване по желание

Пълнеж: 

натрошено сирене, шунка или по желание

Приготвяне: 

В дълбока купа се слагат 100 мл топло мляко, една супена лъжица суха мая и една супена лъжица захар. Разбъркайте и оставете на топло за около 10 минути, докато се активира и шупне. След това добавете 100 мл топла вода, 100 мл олио и един белтък. Постепенно добавете брашното и една чаена лъжичка сол.

Първо се разбърква с лъжица, а след това се меси на ръка. Прехвърлете тестото върху работната повърхност, след което го омесете добре за около 5 минути, докато стане гладко, меко и нелепнещо. Омесеното тесто се поставя в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса докато удвои обема си.

За да ускорите процеса, можете да го поставите във фурната, включена на 40-50 градуса, за около половин час. След това омесете тестото и го разделете на 8 части. От всяка част оформете топка, разстелете я с длани, напълнете я с натрошено сирене или плънка по избор, затворете и оформете отново на питка.

Така оформените питки (топчета) се нареждат в намаслена средно голяма тава (може и застлана с хартия). Покрийте ги с найлонов плик и кърпа и ги оставете да втасат на топло за около 40 минути.

През това време пригответе заливката: 200 мл кисело мляко смесете с 2 супени лъжици заквасена сметана и 1 жълтък. Разбъркайте, за да се изравнят съставките, след което изсипете получения млечен сос равномерно върху втасалите питки.

Поръсете ги отгоре със сусам и ги сложете в загрята на 200 градуса фурна, да се пекат за около 20 минути. 

питки с млечна заливка

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft