Бабините рецепти за постни ястия за Бъдни вечер

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Бабините рецепти за постни ястия за Бъдни вечер
Бабините рецепти за постни ястия за Бъдни вечер
7392
Бабините рецепти за постни ястия за Бъдни вечер
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

акар и постни, ястията на Бъдни вечер сякаш са най-вкусното нещо, което хапваме през цялата година. Дали защото са приготвени с любов за всички в семейството, или защото са по стари семейни рецепти не е сигурно...

За всеки случай днес ви предлагам рецептите на баба ми за празнична постна вечеря.

Във видеото вижте как да приготвите питка без месене, ако сте начинаещ кулинар

Какво да не забравяме на трапезата за Бъдни вечер

Содена питка

1 кг. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода
1 с.л. оцет
хладка вода, колкото поема

Брашното се пресява и се оформя кладенче. В него се изсипват останалите съставни и постепенно се добавя вода (хладка). Меси се дълго и директно се слага във фурната. Не се чака втасване.

Вместо с яйце (което не е позволено) питката сe намазва със смес от малко олио и червен пипер за цвят.

Пълнени сухи чушки с ориз 

10-12 сухи чушки
4 глави лук
2 ч.ч. ориз
сол
черен пипер
червен пипер 
чубрица

Чушките се заливат с гореща вода. Междувременно в тиган се запържват 4 глави лук и 2 чаши ориз (не от най-големите). Подправят се със сол, черен пипер, червен пипер и чубрица. 

Сместа се пълни в сухите чушки, които вече са омекнали. Преди това се отрязват връхчетата им и се добавят в сместа с ориза. Чушките се пълнят малко повече от половината, за да има място оризът да набъбне.

Преди да се подредят в тава, отворите на чушките се потапят в брашно. Заливат се с водата от сухите чушки, в съотношение спрямо указанията на опаковката на ориза. 

Зелеви сарми с ориз

листа от кисело зеле
4 глави лук
2 ч.ч. ориз
сол
черен пипер
червен пипер 
чубрица
стафиди (ако има)

Плънката за сармите се приготвя по същия начин като тази за чушките, затова винаги я правим едновременно. Накрая се добавят стафиди в тази за сарми, защото се комбинират много добре с киселината на зелето. Във всеки лист се завиват (не прекалено стегнато) по 1-2 лъжици ориз. Подреждат се с подгънатата част надолу в тавата, заливат се с топла вода и се пекат до готовност. 

Боб яхния

2 ч.ч. боб
2 бр. моркови
1 бр. лук
1 глава
1/2 ч.ч. олио
1/2 чаена чаша
червен пипер
джоджен
2 с.л. доматен сок

Бобът се оставя във вода с щипка сода за поне 4 часа. Измива се от водата, в която е киснал, налива се нова вода и се изчаква да заври.

След като бобът заври, водата се излива и се налива нова, повтаря се още 2 пъти. Щом последната вода заври, се добавят нарязаните зеленчуци и подправки.

Когато зърната се сварят (тук е моментът да отделите част от боба, ако ще приготвяте чушки или сарми с боб), бобът се сгъстява като се запържват 2 лъжици брашно и червен пипер. Сместа се с бульона на боба и се изчаква още 10-тина минути да поври.

Ако бульонът на боба е твърде много, може да отлеете преди да запържите.

Пълнени чушки с боб

8-10 сухи чушки
1 купичка сварен боб
1 глава лук
сол
червен пипер
чубрица

Чушките се заливат с гореща вода и връхчетата им се отрязват. Лукът се задушава с връхчетата и подправките. Смесва се със сварения оцеден боб. Чушките се пълнят със сместа и се топват в брашно. Подреждат се в тава и се заливат с чаша вода. След половин час са готови.

Сарми с боб

​листа от кисело зеле
1 купичка сварен боб
1 глава лук
сол
червен пипер
чубрица

Лукът се задушава с подправките. Смесва се със сварения оцеден боб. Във всеки лист се завиват (не прекалено стегнато) по 1-2 лъжици боб. Подреждат се с подгънатата част надолу в тавата, заливат се с топла вода и се пекат до готовност. 

Баница с тиква

кори за баница
1,2 кг тиква
1-2 ч. ч. захар
1 к. ч. олио
1/2 ч. л. канела

Тиквата се настъргва и запържва с олиото и канелата. Докато сместа е още гореща се добавя захарта, за да се разтопи. Тук баба винаги точи кори за баница, но и одринските кори ще свършат работа. Плънката се разпределя равномерно върху листите. Всеки се завива самостоятелно и се оформя вита баница. 

По желание може да залеете баницата със захарен сироп. Една от двете съставки трябва да е топла, другата студена.

Весели празници!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft