Това е може би една от най-вкусните торти, които сте пробвали досега. Белгийската торта стана популярна сред домакините, защото лесно се приготвя и
- 180 грама захар
 - 1 опаковка ванилова захар
 - 50 грама царевично нишесте
 - 6 жълтъка
 - 400 милилитра прясно краве мляко
 - 150 грама краве масло, на стайна температура
 
За блата:
- 120 грама брашно
 - 30 грама какао на прах
 - 1 чаена лъжичка бакпулвер
 - 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
 - 6 белтъка
 - 1 цяло яйце
 - 150 грама захар
 - 120 грама заквасена сметана или пълномаслено кисело мляко.
 - 80 милилитра растително масло
 
За ганаша:
- 80 грама черен шоколад
 - 100 милилитра гореща сладкарска сметана
 
За декорация:
- 300 грама от готовия крем
 - 20 грама какао на прах
 
Начин на приготвяне:
Започнете направата на десерта с крема.
През това време пригответе блата, като в купа смесите брашното, какаото и бакпулвера и содата.
В отделен съд разбийте  белтъците и цялото яйце и с миксер до разпенване. След това сипете на порции захарта, като след всяка биете енергично. След последната продължете до побеляване. Сипете олиото и кисело мляко и разбийте. Пресейте сухите съставки, прибавете към яйчната смес и с шпатула бъркайте до получавана на еднородна смес.
Вземете форма за печене с диаметър 20 сантиметра и покрийте с хартия. Сипете тестото и заравнете. Загрейте фурната до 180 градуса и сложете тавата в нея. Печете за 40 минути или до суха клечка. Извадете и оставете да се охлади напълно. Щом това стане, махнете формата, отстранете хартията и изрежете стърчащите краища на блата. Не ги изхвърляйте, а направете на трохи и включете в декорацията на тортата. След това срежете блата през средата на две половини.
Сглобете тортата, като в ринг поставите едната част, сипете крема, заравнете и покрийте с втората.
Направете ганаша, като загреете сметаната. Начупете шоколада, пуснете в нея и разбъркайте докато се разтвори напълно. След като това стане, сипете върху блата, заравнете и сложете в хладилник за 1 нощ.
Извадете, махнете ринга и с нож или дървен шиш оформете от решетка върху ганаша. Вземете отделения крем добавете какаото и с миксер бийте до получаване на еднородна смес. С този крем измажете десерта от страни. След това покрийте с трохите. Напълнете останалия крем в торбичка за шприцоване с накрайник по избор и декорирайте десерта. Нарежете и поднесете.

                                            
                                        




                                        
                                        
                                        
                                        
                                        







