Пригответе си икономично, постно ястие, което е дори по-вкусно от месото. Много е сладко и щом го опитате, със сигурност ще го приготвяте често.
Блага лятна гозба без мръвка
Продукти:
- 1 голям патладжан
- 2 спени лъжици олио
- 1 или 1/2 глава чесън (или на вкус)
- 5 средно големи домата
- сол
- 2 люти чушки
- малко вода
Приготвяне:
Обелете патладжана и го нарежете на филийки с дебелина приблизително 1,5 см. Посолете ги от двете страни и ги оставете да починат около 10 минути, докато пуснат сока си.
Снимка: YouTube
Подсушете ги с кухненска хартия, за да отстраните излишната течност. Налейте малко олио в тигана (1 см) и загрейте на среден огън. Запържете резенчетата патладжан, докато придобият приятен златист цвят.
Снимка: YouTube
Поставете ги върху кухненска хартия, за да се отцеди излишното масло и ги оставете настрана. Загрейте зехтина на средно слаб огън, след което добавете обелените скилидки чесън и ги запържете леко до златисто кафяво.
Снимка: YouTube
Междувременно измийте и нарежете доматите на колелца със същата дебелина като патладжаните. Подредете ги в тигана върху чесъна, добавете лютите чушки, овкусете и разбъркайте малко. Подправете с черен пипер и добавете подправки на вкус.
Снимка: YouTube
Покрийте и гответе 5 минути под капак. След това обърнете доматите, за да се запържат от другата страна, след което покрийте отново и гответе още 5 минути на умерен огън.
След това добавете предварително изпържените резени патладжан, добавете малко вода и гответе още няколко минути, докато вкусовете се смесят.
Снимка: YouTube
Ястието ви е готово и можете да го сервирате.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!