Бъдников Мазник - баницата, без която не минава Бъдни вечер у дома! Сама точа и пека корите - лесно е:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Бъдников Мазник - баницата, без която не минава Бъдни вечер у дома! Сама точа и пека корите - лесно е:
Бъдников Мазник - баницата, без която не минава Бъдни вечер у дома! Сама точа и пека корите -...
795
Източник: За Жената
Бъдников Мазник - баницата, без която не минава Бъдни вечер у дома! Сама точа и пека корите - лесно е:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Този Бъдников мазник се приготвя специално за Бъдни вечер в някои краища на страната. Представлява нещо като домашна баница, но вместо сирене, се пълни с ориз.

Може да добавите и чесън, но може и да го пропуснете, ако не обичате.

Бъдников мазник

Продукти:

За корите:

  • 1 кг брашно
  • 2 чаени лъжички сол

За пълнежа от ориз:

  • 1 чаша ориз
  • 1 литър вода
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 5 супени лъжици олио

За пълнежа от чесън:

  • 1 глава чесън
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 супена лъжица олио
  • 3 чаши гореща вода

За поръсване:

  • топла вода, ако е необходимо

Приготвяне:

Замесете средно твърдо тесто, като добявате постепенно вода към брашното, смесено със солта. Месете, докато тестото стане гладко и престане да лепи.

Вземете парче тесто с размерите на лимон и разточете на тънка кора.

Поставете я на котлон на дърва, като я запечете от двете страни на слаб огън (може и в подходящ тиган или на фурна).

печени кори баница

Снимка: YouTube

Поставете първата кора върху тава, а след това останалите върху нея.

наредени кори

Снимка: YouTube

Приготвяне на оризовата плънка:

Сварете ориза с олиото, водата и солта. Не трябва да е сух, но и не прекалено течен.

Приготвяне на чесновия пълнеж:

Смачкайте чесъна със солта, добавете олиото и водата. Разбъркайте всичко заедно.

Намажете тавата с олио. Поставете едната кора отгоре, поръсете с 2-3 супени лъжици вода, 2 супени лъжици олио и 2-3 супени лъжици газирана вода. Разчупете едната кора на по-големи парчета и я поставете върху първата. Поръсете отново с вода, олио и газирана вода. Изсипете около 3-4 супени лъжици от плънката и продължете, докато тавата се напълни. Накрая завършете с кора. Поръсете я отгоре по същия начин, както при предишните кори.

По желание може да поръсите и от чесновия крем между пластовете.

Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за 5 минути, след което намалете на 180 градуса, печете още 10 минути. След това намалете на 150 градуса и печете още 30 минути. Преди да извадите Мазника (преди 3-4 минути), го намажете с олио и вода.

редене Мазник

Снимка: YouTube

изпечен мазник

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

мазник с ориз

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft