Този Бъдников мазник се приготвя специално за Бъдни вечер в някои краища на страната. Представлява нещо като домашна баница, но вместо сирене, се пълни с ориз.
Бъдников мазник
Продукти:
За корите:
- 1 кг брашно
- 2 чаени лъжички сол
За пълнежа от ориз:
- 1 чаша ориз
- 1 литър вода
- 1 чаена лъжичка сол
- 5 супени лъжици олио
За пълнежа от чесън:
- 1 глава чесън
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 супена лъжица олио
- 3 чаши гореща вода
За поръсване:
- топла вода, ако е необходимо
Приготвяне:
Замесете средно твърдо тесто, като добявате постепенно вода към брашното, смесено със солта. Месете, докато тестото стане гладко и престане да лепи.
Вземете парче тесто с размерите на лимон и разточете на тънка кора.
Поставете я на котлон на дърва, като я запечете от двете страни на слаб огън (може и в подходящ тиган или на фурна).

Снимка: YouTube
Поставете първата кора върху тава, а след това останалите върху нея.

Снимка: YouTube
Приготвяне на оризовата плънка:
Сварете ориза с олиото, водата и солта. Не трябва да е сух, но и не прекалено течен.
Приготвяне на чесновия пълнеж:
Смачкайте чесъна със солта, добавете олиото и водата. Разбъркайте всичко заедно.
Намажете тавата с олио. Поставете едната кора отгоре, поръсете с 2-3 супени лъжици вода, 2 супени лъжици олио и 2-3 супени лъжици газирана вода. Разчупете едната кора на по-големи парчета и я поставете върху първата. Поръсете отново с вода, олио и газирана вода. Изсипете около 3-4 супени лъжици от плънката и продължете, докато тавата се напълни. Накрая завършете с кора. Поръсете я отгоре по същия начин, както при предишните кори.
По желание може да поръсите и от чесновия крем между пластовете.
Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за 5 минути, след което намалете на 180 градуса, печете още 10 минути. След това намалете на 150 градуса и печете още 30 минути. Преди да извадите Мазника (преди 3-4 минути), го намажете с олио и вода.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Да ви е сладко!

Снимка: YouTube














