Черният дроб е орган, който рядко сигнализира за проблеми, но въпреки това изисква постоянни грижи. Той не се оплаква, не "моли за помощ", просто мълчи, дори и вече да не се справя с натоварването, което му е поставено.
Много хора подценяват мащаба на ролята на черния дроб. Той не е просто „филтър“ на тялото – той е едновременно фабрика, склад и химическа лаборатория. Повече от петстотин функции и около двадесет милиона химични реакции в минута – това не е фантазия, а реалност.
Неслучайно Авицена е казал: „Щадете много черния си дроб. Съществуването на всички органи зависи от него. Запомнете: той е основата на всички основи.“
Черният дроб е наистина способен на регенерация и уникалната му способност за възстановяване е била възхищавана от векове.
Нека си припомним мита за Прометей, чийто черен дроб е бил кълван от орел всеки ден, но той е пораснал отново - това е символ на устойчивостта и жизнеността на органа.
Въпреки това, дори и най-устойчивите системи имат своите граници. Съвременният ритъм на живот, в който сутринта започва с кафе, обядът е набързо, а вечерята е бързо хранене с телевизионен сериал, плюс неконтролиран прием на лекарства, добавки и „малко“ алкохол по празниците, превръща всеки ден на черния дроб в истинска мисия: „оцелей и се възстанови“. Но ресурсът на клетките е ограничен. Ако ги претоварвате ден след ден, идва момент, в който те спират да се борят. Резултатът е мастна дегенерация на черния дроб, при която работещата тъкан постепенно се замества от рехава и нефункционална тъкан.
Проблемът не е толкова в самите мазнини, а в способността на тялото да ги преработва.
Когато черният дроб е здрав, той лесно преобразува мазнините в енергия. Но това изисква холин (витамин B4) - вещество, което разгражда мазнините и ги „извежда“ от тялото, като едновременно с това укрепва клетъчните мембрани, подобрява мозъчната функция, паметта и концентрацията. Тялото обаче дава холин предимно на мозъка, а черният дроб получава останалата част. Ако няма достатъчно от него в диетата, мазнините започват да се натрупват в чернодробните клетки, инсулиновата чувствителност намалява, холестеролът се повишава - и не е далеч от стеатоза на черния дроб и диабет.
За да помогнете на черния дроб, е важно не само да включите в диетата си храни, богати на холин (яйца, зеле, бобови растения, черен дроб, риба), но и да елиминирате факторите, които пречат на работата му.
Основните „врагове“ включват:
– огнеупорни мазнини (тлъсто агнешко, говеждо, патешко, гъше, богати бульони);
– трансмазнини (маргарини, промишлени печени изделия, бутер тесто, бързо хранене);
– захар, глутен, соя, алкохол , които провокират възпаление и забавят метаболитните процеси;
– бързи въглехидрати , които повишават нивата на захарта и намаляват инсулиновата чувствителност, насърчавайки натрупването на мазнини.
Съществуват и помощници за черния дроб. Например, суроватката е достъпен и недооценен продукт, който Хипократ е препоръчвал при чернодробни заболявания. Тя премахва токсините, подобрява чревната микрофлора, улеснява функцията на черния дроб и най-важното е, че съдържа пептиди, които стимулират регенерацията на клетките, което е особено важно с напредване на възрастта. Може да се консумира като самостоятелна напитка или с добавка на зелени зеленчуци, лимон, горски плодове.
Не забравяйте за физическата активност. Черният дроб не обича прекомерните натоварвания, но без движение страда не по-малко, особено поради мастни отлагания, които пречат на нормалното функциониране на кръвоносните съдове. Най-доброто решение са прости, но редовни упражнения без фанатизъм. Дори редовните клякания, изпълнявани правилно и с опора, както съветва професор Бубновски, ще помогнат за възстановяване на функцията на черния дроб.
Черният дроб е тих, но незаменим герой на нашето тяло. Той не се нуждае от гръмки думи на благодарност, но се нуждае от постоянна подкрепа - умерена, разумна и ежедневна. Както е казал Гален: „Черният дроб е майката на сърцето. Без негово съгласие нито един съд не пулсира.“ Грижейки се за него днес, ние защитаваме здравето и бъдещето си. Понякога всичко започва с нещо малко - например с обикновена чаша суроватка.